Tore Eikeland (21) og Tarald Kuven Mjelde (18) er blitt hedret med prisen Årets europeer 2012.

Prisen ble delt ut ekstraordinært av landsmøtet i Europeisk Ungdom forrige helg.

De to, begge fra Osterøy, var aktive i organisasjonen før de ble drept på Utøya 22. juli i fjor.

— Et stolt øyeblikk

Eikeland og Mjeldes foreldre ble invitert til Oslo for å ta imot prisen.

— Det var et høytidelig og stolt øyeblikk for oss fire som foreldre, selv om vi så gjerne skulle ha ønsket at ungdommene våre kunne ha vært der selv for å motta prisen, sier Tores far, Ragnar Eikeland.

Både Tarald og Tore var ivrige EU-tilhengere, og var dermed i mindretall i AUF, som har et programfestet nei-standpunkt i EU-saken.

De to skulle egentlig ha deltatt på helgens arrangement i Oslo.

— De har vært med på å bygge opp ja-engasjementet på den politiske venstresiden, og vi føler at deres unike innsats for EU-saken i Norge var verdig en hederspris, sier leder Ninni Høver i Europeisk Ungdom.

- Hadde store ambisjoner

Tore Eikeland tok høsten 2010 på seg oppgaven med å starte opp et nettverk for unge sosialdemokrater som var positive til norsk EU-medlemskap.

Tarald Mjelde ble også etter hvert sentral i dette arbeidet, og nettverket vokste raskt, forteller Bård Skaar Viken, som var generalsekretær i Europeisk Ungdom i 2010.

Han minnes to unge menn med et enormt politisk engasjement.

— De tok utfordringer på strak arm, og hadde store ambisjoner. De var ikke redde for å ta diskusjoner som andre kanskje hadde unngått, og ønsket virkelig å løfte denne saken internt i et ungdomsparti som har tatt et tydelig standpunkt mot EU-medlemskap, sier Viken.

Ikke forgjeves

Hele denne uken av den pågående terror-rettssaken er satt av til gjennomgang av obduksjonsrapporter.

I dag er turen kommet til fire av ofrene fra Hordaland, deriblant Tore Eikeland og Tarald Kuven Mjelde, som begge ble skutt på Kjærlighetsstien.

Det blir en svært tøff dag, tror Ragnar Eikeland, men helgens prisutdeling var en liten opptur midt i alt det vonde.

— Både Tore og Tarald brant for EU-saken. For oss er det fint å vite at det de gjorde, og det de sto for, blir satt pris på av andre. Det gjør godt å tenke på at engasjementet deres ikke var forgjeves, men at det blir videreført, sier Ragnar Eikeland.

Kjente prisvinnere

Sveinung Rotevatn, som er leder i Unge Venstre, fikk tidligere i år den offisielle prisen som Årets europeer, men Europeisk Ungdom vedtok altså å gi en ekstraordinær pris til Mjelde og Eikeland.

Prisen er blitt delt ut årlig siden 1994, og blant tidligere vinnere finner vi blant annet Johan Jørgen Holst, Erik Solheim, Kristin Clemet, Eva Joly og Frederic Hauge.