Den eventyrlige slottsfoajéen på Gamlehaugen lukter stramt av pussemiddel. Messinglysekronen er senket ned fra taket. Og på gulvet ligger det gamle isbjørnskinnet opp ned. Og gliser.

— Isbjørnskinnet var en gave fra Nansen til Christian Michelsen, sier overarkitekt i Statsbygg, Geir Rognaldsen.

— Skinnfellen må kanskje avluses fra tid til annen?

— Hæ? Nei, det tror jeg ikke. Det blir vel renset på samme måte som alt annet her, sier Rognaldsen.

Mye støv

Støvet har lagt seg. Gamlehaugen har stått tom. I månedsvis. Kongeparet var riktignok på besøk i Bergen under Festspillene i mai i år. Men pusseklutene er ikke tatt frem. Før nå.

— Det er mye å tørke støv av. Vi er nødt til å gjøre en ekstra innsats før kongebesøket, sier Rognaldsen.

— Vi begynte i går. Klokken 07.00. Dette er litt av en jobb, sier Eli Melbøe.

— Ja, det er et meget tidkrevende og møysommelig arbeid, sier Marit Johansen, mens hun pusser og gnikker på den gedigne lysekronen i hallen. Det er Statsbygg som har forvaltningsansvaret for Gamlehaugen. De har måttet innkalle ekstra mannskaper for å sette boligen i stand til kongebesøk.

Fredag inntar hele den norske kongefamilien Bergen for å feire prinsesse Märtha Louises 30-års dag.

— Alt er i grunnen som det skal. Vi har det meste under kontroll, forsikrer Rognaldsen.

Majestetisk

Gamlehaugen er et nasjonalromantisk praktbygg som statsminister Christian Michelsen lot bygge på Fjøsanger i Bergen i 1901. Den majestetiske bygningen minner om en borg hvor både tyske fyrster, skotske jarler og konger i norske folkeeventyr ville følt seg hjemme. Veggene i gangen er fylt med elggevir og andre jakttroféer.

— De er ikke direkte vakre. Jeg har aldri hørt at Michelsen likte å jakte. Men det er tydelig at stilen er inspirert av jaktslott i England, sier Rognaldsen, og viser vei inn i spisestuen. Veggene er kongeblå. Det skinner i to kraftige sølvkandelabre.

— Her kan vi dekke til 30 personer, sier Rognaldsen.

Røyking forbudt

Slottsferden går videre. Gjennom damesalong, musikksalong, vinterhage og til sist, herrenes biljardsalong. Plysj og mahogni. Biljardutstyr og sigarbord.

— Her satt herrene med sine konjakker og sigarer og spilte biljard og diskuterte verdensproblemer.

— Er det røykeforbud her?

— Ja.

— Hva med Kongen. Får han lov til å ta seg en blås?

— Jeg vet ikke. Kongen gjør vel som han vil. Jeg hadde i hvert fall ikke gått bort og prikket ham på skulderen, sier Rognaldsen noe oppgitt.

— Kongen har sine private gemakker ovenpå. I andre etasje, sier overarkitekten.

— Får vi lov til å se?

— Nei. Andre etasje er stengt. Der er alle soverommene. Ville du likt om noen fikk innsyn i ditt private soverom?

— Ja.

— Ja, du ville vel det. Men der går grensen.

Bøker som lukter

Rognaldsen ønsker ikke å snakke mer om Kongen eller de 14 soverommene som allerede er pent oppredd og klar for bruk. Han blir tydelig stresset hver gang fotografen forsvinner ut av rommet.

— Se og Hør var på besøk her en gang. Da forsøkte de å snike seg opp på soverommet for å ta bilder, sier han.

Overarkitekten vil videre. Han gir en kort brifing inne i Christian Michelsens private kontor, før han smetter tilbake i biljardsalongen. Eller biblioteket som det egentlig heter.

Her finnes hyllemeter med gamle bøker. Tykke skinninnbundne antikviteter. Som lukter. Veggene er prydet med Werenskiold, Gude, Askevold og Arbo.

Rengjøringspersonellet har forflyttet seg inn i biblioteket og tatt fatt på maleriene. De er ferdige med isbjørnskinnet og lysekronen er heist opp.

— Det er alltid noe støv som må fjernes, sier Marit Johansen. Hun bruker vaskefillen på oljeportrettet av Christian Michelsen.

— Dette er faglært rengjøringspersonell. De vet hva de gjør, forsikrer Rognaldsen.

Utedo

Christian Michelsen testamenterte sin bolig og eiendom til staten med ønske om at huset skulle være kongefamiliens residens på Vestlandet.

— Kongefamilien har et nært forhold til Gamlehaugen. Hver gang de er i Bergen så bor de på Gamlehaugen. Kronprinsen bodde her i to år da han studerte ved Sjøkrigsskolen, sier informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen.

Gamlehaugen er også museum. Parken som strekker seg ned til Nordåsvannet, er friområde for publikum.

— Er utedoene på plass? Overarkitekt Rognaldsen rister på hodet. Oppgitt.

— Alvorlig talt, sier han.

— Det er 12 toaletter inne. Jeg har ikke hørt snakk om noen utedoer, sier Rognaldsen motvillig.

Slottet bekrefter imidlertid at det skal være nachspiel og fest på Gamlehaugen etter banketten i Håkonshallen. I den anledning skal det bygges flere utedoer, i beste Quartfestival-stil. Og så spørs det da om sikkerhetsvaktene klarer å holde unna alle paparazziene som trolig kommer til å ligge på lur i buskene...

FINPUSS: Marit Johansen (til venstre) og Eli Melbøe sørger for at Gamlehaugen skinner når de kongelige gjestene ankommer fredag. FOTO: JAN M. LILLEBØ