Nasjonalisme, nasjonalsosialisme, ekstremistisk islam.

Anders Behring Breivik kombinerer litt av hvert når han vil fremstille seg selv som en ideolog i retten, ifølge ekspertene.

Aktive nynazister

— Det er nytt at han i såpass sterk grad nevner nålevende, aktive nynazister som allierte i det ene øyeblikket. Så, bare timer etter, sier han at han er anti-nazist. Han motsier seg selv jevnt og trutt, sier Øyvind Strømmen.

Han er som forfatter og journalist ekspert på høyreekstreme i Norge.

Spørsmål

I retten fikk Breivik i går ettermiddag spørsmål fra en av meddommerne om han var nasjonalsosialist.

— Nei, svarte Breivik raskt. Han forklarte så flere forskjeller på seg selv og nazismen.

En av forskjellene, sa Breivik, var at nazismen var anti-kristen, han selv pro-kristen.

— En pussig distinksjon, sier Lars Gule, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Arbeiderparti-samfunnet

Gule mener Breivik i sin egen presentasjon la seg tett topptil en kristendom og et samfunn som preget Norge på 1950-tallet.

— Paradoksalt nok akkurat i Arbeiderpartiets storhetstid. Det er en inkonsekvens i det. Hans kristne forståelse minner om en kulturkristendom som er blitt forfektet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Gule.

En såkalt kirke for de lunkne, mener Gule.

— Breivik fremstår som en halvstudert røver, sier han.

Dette er noen av trekkene i Breiviks verden, slik han selv forklarte dem i sin innledningstale tirsdag:

  • Kulturkonservative har blitt skjøvet til side etter 1945. Kulturmarxister har i stedet tatt over all makt, mens liberalister bare har vært opptatt av å kunne styre økonomien.
  • Det finnes ikke ytringsfrihet i Norge eller Vest-Europa, og Norge er et diktatur. Grunnen til diktaturet, er at kulturmarxistene ikke vil at det skal komme en ny Hitler - som ble valgt demokratisk i Tyskland på 1930-tallet.
  • Kvinner skal spille en sekundær rolle. Japan og Sør-Korea blir fremstilt som det fremste idealsamfunnet vi har i verden i dag.

En tradisjon

Både Strømmen og Gule mener Breivik skriver seg inn i en fascistisk tradisjon.

— Han lager en slags hybridvariant av nasjonalsosialismen, sier Gule. Han følger rettssaken gjennom overføring til VG-auditoriet i Oslo sentrum.

— Breivik er utvilsomt fascist. Han ønsker en renselse for å skape en nasjonal gjenfødsel. En renselse er nødvendig fordi nasjonen er truet, faller fra hverandre, og, som Breivik sier, Oslo er en ødelagt by, sier Strømmen.

UiO-professor Øystein Sørensen påpeker at Breivik klipper og limer sitt eget syn.

— Hans syn er sterkt ideologisk betinget, og han plukker selv ut hva som skal med og hva han glatter over. Til sist sitter han da igjen med en sammensauset ideologisk fantasihistorie, sier Sørensen, professor i historie.

EKSPERT: Lars Gule sier Breiviks drømmesamfunn minner om 1950-tallets Arbeiderparti-stat.
EKSPERT: Øyvind Strømmen tror tempelridderordenen, som Breivik snakker om, er oppdiktet.
SCANPIX