Hanne Bjurstrøm blir byttet ut som arbeidsminister for å få plass til det unge talentet Hadia Tajik i regjeringen.

Flere medier har meldt at Hanne Bjurstrøm selv ønsket å tre ut av regjeringen, men etter det Aftenposten erfarer er dette ikke riktig.

— Hanne Bjurstrøm har ikke bedt om avløsning. Hun har gjort en god jobb, men man ønsket en åpning for å få inn et nytt talent i regjeringen, sier en sentral Ap-kilde til Aftenposten.no. For statsminister Jens Stoltenberg skal ha hatt et sterkt ønske om å få inn 29 år gamle Hadia Tajik i regjeringen.

Hun blir karakterisert som et fantastisk talent, som man har store forventinger til i Arbeiderpartiet.

Stoltenberg ønsket å beholde Anniken Huitfeldt i regjeringen, derfor falt valget på Bjurstrøm, som har sittet i regjeringen siden 2009.

Lite dramatisk

Aftenposten får opplyst at Bjurstrøm har mange interessante oppgaver å kunne ta fatt på etter sin tid som statsråd, og at det derfor vil oppleves som lite dramatisk.

Bjurstrøm var den største overraskelsen da Stoltenberg presenterete sin regjering oktober 2009.

Før hun tiltrådte som statsråd var Bjurstrøm Norges forhandlingsleder under de internasjonale klimaforhandlingene, og juristen har blant annet fartstid fra Regjeringsadvokaten og Justisdepartementet.

Den siste uken har hun hisset på seg fagbevegelsen og regjeringspartner SV med sin tredje tvungen lønnsnemnd på kort tid.

Dette er skiftene

Aftenposten får fredag morgen bekreftet at det i dag gjennomføres en rekke statsrådskifter. Dette er det som fredag morgen så ut til å bli den nye statsrådkabalen:

  • Jonas Gahr Støre blir ny helseminister
  • Espen Barth Eide tar over som utenriksminister.
  • Anne-Grete Strøm-Erichsen går tilbake til Forsvarsdepartementet.
  • Anikken Huitfeldt tar over som arbeidsminister.
  • Hadia Tajik blir ny kulturminister.

Aasrud blir sittende

Tajik fylte 29 år 18. juli, og blir så vidt tidenes yngste statsråd. Dette betyr også at fornyings— og administrasjonsminister Rigmor Aasrud, som har vært under sterkt press etter 22. julikommisjonens rapport, blir sittende.

Det var hennes departement som hadde ansvaret for sikringen av regjeringsbyggene 22. juli i fjor, men i referatene fra intervjuet hennes med 22. juli-kommisjonen som ble frigitt torsdag, går det fram at hun ikke var klar over dette ansvaret.

Forrige gang Stoltenberg presenterte nye regjeringsfjes på Slottsplassen var 18. juni da Senterpartiets Marit Arnstad ble presentert som ny samferdselsminister og Trygve Slagsvold Vedum tok over Landbruksdepartementet. De overtok etter partifellene Magnhild Meltveit Kleppa og Lars Peder Brekk.