Bjørnen har herjet i Rochi-området like ved Lakselv, der den har minst 20 saueliv på samvittigheten. Onsdag 1. august ble det gitt fellingstillatelse, og jaktlaget la ut på leting umiddelbart. Lørdag hadde de kontakt med bjørnen, men først søndag i 22-tiden hadde de den nær nok til å få skutt. Da var bjørnen i ferd med å angripe enda en sau.

– Det var en liten hannbjørn, rundt tre år gammel. Vi er veldig glade for at den nå er tatt. Det har vært en tøff uke for sauebøndene. Vi har ingen indikasjoner på at det er flere bjørn i området, sier seksjonsleder Trond Aarseth hos Fylkesmannen i Finnmark til Finnmark Dagblad.

Mørner på kjølen

Nå ligger bjørnen til mørning på et kjølerom i Lakselv og venter på å bli solgt til høystbydende. Skrotten selges med bein, men uten hode, skinn og klør, til høystbydende over 100 kr per kilo, sier Fylkesmannen i Finnmark til NRK.

Totalvekta er på 70-80 kilo.

Dette er tredje gang det felles bjørn i Finnmark i sommer. De to andre ble skutt i henholdsvis Pasvik i juni og Neiden i juli. Bjørnene som ble tatt i Neiden gikk for 14.000 kroner til Espen Ottem, setervert på Ongajoksetra utenfor Alta.

Eksklusivt

Neiden-bjørnen var betydelig større enn den som ble tatt i Porsanger. Med en slaktevekt på 135 kilo, endte Ottem med en kilopris på nær 104 kroner. Det er penger han regnet med å tjene inn igjen.

Selv om han selv aldri hadde smakt bjørnekjøtt, regnet han med å tjene gode penger på kulinariske opplevelser med bjørn på tallerkenen.

– Jeg gleder meg til å smake, og jeg har hentet tilberedningstips fra flere anerkjente bjørnekokker, så dette blir spennende, sier Ottem til Finnmarken.

Til vanlig står det retter av rype, elg, rein, laks og havfisk på menyen.

– Jeg har lenge forsøkt å få tak i bjørnekjøtt, sier Ottem.