Søndag våknet de pårørende opp til en VG-forside med Breivik som viser hvordan han skjøt ved hovedbygningen på øya. Inne i avisen presenterer avisen blant annet et bilde av 32-åringen som viser hvordan han skjøt folk i vannet.

Siv Hallgren i Advokatfirmaet Elden sier at de pårørende først ble kjent med saken gjennom VG. Avisa var på plass før politiet og Breivik ankom.

— Vi har fått noen henvendelser i dag, og dette har virket sterkt på de etterlatte. Politiet burde ha varslet bistandsadvokatene på forhånd, slik at dette ikke kom så brått på, sier Hallgren til NTB.

Hun sier at de pårørende er kritiske til VGs publisering av bildene, men har selv ingen klar formening om avisa burde gjort noe annerledes.

— Dette bør inngå som en del av den større presseetiske diskusjonen om dekningen av terrorsaken. At dette har sterk innvirkning på dem skjønner sikkert VG også, sier hun.

De åtte timene på Utøya lørdag var ikke en teknisk rekonstruksjon, men regnes som et avhør. Formålet var å hjelpe ham å huske detaljer og at man skal slippe å gjøre dette som en del av rettssaken.