– Jeg har snakket med henne i dag. Hun har det fortsatt tøft, men det står etter forholdene bra til med henne, sier hun til Aftenbladet.no.

Berit Johannessen begynte å jobbe med saken søndag ettermiddag.

— Hun er ivaretatt både av familie og venner og fra min side. Hun har et godt nettverk, sier Johannessen.

Advokaten forteller at 17-åringen var i avhør hos politiet i går. Den første kontakten med politiet ble opprettet mandag.

— Jeg kan bekrefte at det var en forespørsel om avhør allerede på mandag, men det ble gjennomført tirsdag, sier hun, og legger til at det er usikkert om det blir flere avhør.

- Solum Larsen innrømmer at det har vært seksuell kontakt, men nekter for voldtekt. Hva sier din klient til det?

— Hun presiserer at han er anmeldt for voldtekt. Utover det vil hun ikke kommentere hva han kommer ut med.

- Hva gjør dere videre nå?

— Vi avventer politiets videre arbeid. Det blir opp til politiet. Det viktigste for meg er å informere min klient og å gi de kommentarene min klient ønsker, sier hun.

Helge Solum Larsen har ikke snakket med politiet om voldtektsanklagene.

— Nei. De må ta hensyn til helsesituasjonen, sier Helge Solum Larsens forsvarer, Inger Marie Sunde.

Ble fratatt telefon

Hun har selv bare snakket så vidt med sin klient.

— Han er innlagt på sykehus, så jeg har ikke fått satt meg ned og hatt en grundig og inngående prat med ham. Den finner sted når han er klar for det, sier Inger Marie Sunde.

Ifølge Dagbladet har han blitt fratatt mobiltelefonen på sykehuset.

— Vi er opptatt av å sikre bevis i saken. Siktede skal ikke ha tilgang på telefon mens han er innlagt på sykehus. Vi ønsker å foreta avhør av ham så snart som mulig. I den forbindelse har vi dialog med helsepersonalet på sykehuset, sier politiadvokat Elisabeth Rød i Haugaland og Sunnhordland poitidistrikt til Dagbladet.

Politiet i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt har pressekonferanse om saken klokken 11.00. Aftenbladet er til stede.

- Fryktelig trist

— Jeg synes dette er fryktelig trist, men jeg synes partiet har taklet dette på en god måte, sier Gunnar Kvassheim, tidligere stortingsrepresentant for Venstre. Han er onsdag på et møte på Østlandet, og har derfor bare blitt orientert på telefon og via media.

– Jeg ble orientert om saken på telefon i går kveld. Det var greit å få vite det før det kom til media. Jeg tenker nå på alle de som er involvert.

— Ikke noe positivt bidrag

Leder i Stavanger Venstre, Roar Houen, var selv til stede på årsmøtet på Ryfylke Fjordhotell i helgen.

— Jeg ble orientert om det som hadde skjedd tidlig søndag morgen, sier han til Aftenbladet.

— Hvordan oppfattet du stemningen på årsmøtefesten kvelden før?

— Den forløp stille og rolig, slik jeg oppfattet det.

Houen tiltrådte som leder i partilaget i desember etter å ha vært medlem i noen år.

Han ønsker ikke å gi noen personlige reaksjoner på det som har skjedd, og henviser til partiets gruppeleder, Per A. Thorbjørnsen.

— Hva betyr dette for partiet Venstre i Stavanger?

— Det sier seg selv at dette ikke er noe positivt bidrag på noe vis, sier Houen.

Rykker opp

Kristen Høyer Mathiassen (H) trer foreløpig inn som leder av kommunalstyret for byutvikling. Høyer Mathiassen ble valgt som nestleder i kommunalstyret etter valget. Første møte er allerede torsdag ettermiddag.

— Dette er bare trist. Jeg har vært i byutvikling i to perioder sammen med Helge og sittet ved siden av ham i bystyret siden 1995. Han har vært en super mann, slik jeg har sett ham, sier Høyer Mathiassen.

— Kan det bli en permanent ordning at du leder kommunalstyret?

— Det er altfor tidlig å si noe om det. Ingen er dømt for noe, og det er slik sett en mulighet for at han kommer tilbake. Det er selvfølgelig også en mulighet at Venstre ønsker å sette inn en annen person i den posisjonen. Men dette tenker vi ikke på nå. Nå har vi fullt fokus på alt det andre. Jeg trer inn foreløpig som leder. Det ansvaret tar vi, sier Høyer Mathiassen.

Den travle kiropraktoren er frikjøpt i 25 prosent stilling for å drive politikk.

— Er det nok hvis du skal være leder i byutvikling i en lengre periode?

— Nei. Da er det ikke nok. Men igjen, dette er ting vi får ta senere. Nå bretter vi opp ermene, og tar de praktiske tingene etter hvert, sier Kristen Høyer Mathiassen