HILDE I. SKJESOL

— Dette er noe jeg ser frem til med forventning og glede. Det er en ære å få en slik oppgave, sier Finn Wagle.

Han er en av de få som visste om den forestående kongelige vielsen før det ble kjent på Luciadagen. For slottet henvendte seg til Nidaros-biskopen for en tid tilbake med sitt gledelige budskap: Prinsessen ønsket å stå vårbrud i Nidarosdomen.

Glad i Domen

— Hvordan har det vært å gå rundt med en slik nasjonal hemmelighet?

— Det har vært ganske spesielt. Dette var noe jeg ikke kunne innlemme mange i, i og med at det var så konfidensielt. Men ordføreren har visst om det, og vi har kunnet dele denne gleden. Konen fikk også vite om det, røper Wagle som er svært glad for at prinsessen og hennes utkårede har valgt Trondheim og Nidarosdomen når de skal tre inn i den hellige ektestand.

— Nidarosdomen har en sentral plass i kongefamiliens liv, og signingen fra 1991 ligger som en viktig klangbunn for det vi nå skal forberede. Spesielt hyggelig er det at de vektlegger Nidarosdomen som en pilegrimskirke, sier Wagle.

På video

På pressekonferansen torsdag ble hele landet kjent med at vi får et kongelig bryllup også neste år.

— Dette var et varmt møte med to mennesker som så tydelig viste at de var glade i hverandre, de ga et uttrykk for kjærlighetens seier. Jeg synes dette var en sterk opplevelse, sier Wagle som har møtt prinsesse Märtha Louise ved flere anledninger.

— Prinsessen opplever jeg som et fantastisk varmt, raust og klokt menneske som gir mye av seg selv. Ari Behn kjenner jeg ikke, men pressekonferansen ga mersmak. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dem begge to, sier Wagle. Det første møtet med det vordende brudepar er ennå ikke satt.

— Først får vi feire jul, så regner jeg med at det blir flere møter både her i Trondheim og i Oslo. Jeg regner med at paret kommer til Trondheim for å se kirken. Vi går nå inn i et skapende arbeid, og jeg betrakter dette som et stykke medvandring. Sammen med de unge skal jeg meisle ut vielsen, og det er noe jeg ser frem til med forventning og glede, sier Wagle.

Ikke prestasjonsangst

Biskop Gunnar Stålsett rørte hele det norske folk med sin varme og personlige tale til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Men Wagle har slett ingen prestasjonsangst for oppgaven som ligger foran han.

— Det er mye inspirasjon å hente fra den kongelige vielsen i sommer. Men det vi nå skal forberede, er en annen vielse, det er et annet par og det er en annen biskop. Vi skal ikke lage noen kopi av sommerens bryllup, vi skal forme et nytt bryllup som skal stå godt på egne ben, sier Wagle.

— Har du begynt å forberede talen til brudeparet?

— Jeg begynte å tenke på talen med en gang jeg fikk vite om bryllupet. Den ligger i underbevisstheten hele tiden, sier Wagle. Adresseavisen/Bergens Tidende

GLEDER SEG: 24. mai skal biskop Finn Wagle vie prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. – I en tid da så mange forhold ryker, er det flott at unge mennesker tror på kjærligheten, sier Wagle.
FOTO: KRISTIN SVORTE