I løpet av de siste månedene har saken mot Fremskrittspartiets tidligere ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, vokst i omfang.

Politiet mener flere av de unge mennene som tok kontakt, da det i slutten av mars ble kjent at Birkedal hadde filmet en 19-åring i dusjen, også kan være utsatt for ulovligheter fra den kjente politikeren.

11 unge menn er nå registrert som fornærmede i saken. De fleste skal angivelig ha vært utsatt for seksuelt krenkende atferd i forbindelse med filming, men det skal også være forhold som kan være straffbare – som seksuell handling uten samtykke.

— Seksuell omgang

Det mest alvorlige forholdet Birkedal er beskyldt for, er anmeldelsen fra en da 15 år gammel gutt om at Birkedal hadde seksuell omgang med ham. Birkedal har helt siden han ble kjent med påstanden fra FrPU-medlemmet, hardnakket benektet at dette er riktig.

Etter det Stavanger Aftenblad får opplyst, er det ikke flere anmeldelser av samme alvorlighetsgrad i forbindelse med sakene som nå blir kjent.

— Jeg ønsker ikke å kommentere tall, men det er på sin plass å nevne at saken ikke er påtalemessig avgjort. At det er opprettet et visst antall saker nå, betyr ikke at en eventuell tiltale vil inneholde det samme antall fornærmede, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Hege Salomon er bistandsadvokat for fire av de fornærmede.

— Denne saken har vært en meget stor belastning for min klient som ble utsatt for seksuell omgang. Jeg ser at politiet gjør en meget god og grundig jobb i saken og har tillit den jobben de gjør, selv om det tar noe lengre tid enn tidligere antatt, sier advokaten.

Avhør neste uke

Birkedal er ikke avhørt av politiet de siste månedene, men han har tidligere erkjent straffskyld for flere av forholdene han opprinnelig ble siktet for.

— At det er flere fornærmede i saken, betyr ikke nødvendigvis at det er snakk om nye forhold. Siktelsen er ikke utvidet. Vår oppfatning av saken er ikke endret, sier Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Kun ett avhør av Trond Birkedal gjenstår før politiet er ferdige med etterforskningen av sakene.

— Vi har ventet på det siste avhøret av Birkedal, for vi ønsker å få avsluttet saken. Avhøret er blitt utsatt, og nå ligger det an til at det skal gjennomføres neste uke.

Sommerferieavvikling i politiet fører til at saken likevel ikke blir påtalemessig avgjort før tidligst i august. En eventuell rettssak vil først komme etter kommunevalget til høsten.