Trond Birkedal (31) måtte stå oppreist mens rettens leder, tingrettsdommer Bjørn Enoksen Ristesund, leste opp tiltalen mot ham og spurte for hvert forhold om han erkjente straffskyld.

Birkedal svarte ja ti ganger, nei tre ganger.

Trond Birkedal er tiltalt for seksuelle overgrep mot ti gutter. Tiltalen omfatter fem straffebestemmelser, der de to alvorligste punktene omhandler seksuell omgang mot en 15 år gammel gutt i Oslo i juli 2008 og seksuell handling mot en annen 15-åring i Sandefjord i juli 2007, skriver aftenbladet.no.

Det angivelige tilfellet av seksuell omgang, som rammes av straffeloven paragraf 196, gjelder gjensidig onani og oralsex. Strafferammen for dette forholdet er seks års fengsel.

— Nei, svarte Birkedal om han erkjente straffskyld for dette forholdet.

Tiltalepunktet om seksuell handling dreier seg om massasje som Birkedal skal ha utført på en 15-åring. Også på dette punktet svarte Birkedal nei.

(Artikklen fortsetter under Cover it live-feltet)

Utga seg for jente

Videre er den tidligere Frp-politikeren tiltalt for ved to tilfeller å ha "forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd", som rammes av straffeloven paragraf 200. Birkedal skal ha utgitt seg for å være en tenåringsjente og fått to mindreårige gutter til å kle av seg via webkamera, og der han fikk den ene til å onanere mens han så på.

Birkedal erkjente straffskyld for de to forholdene under dette punktet.

Birkedal er også tiltalt etter straffeloven paragraf 204a, ved at han ved en rekke anledninger skal ha produsert barnepornografi. Ifølge tiltalen fikk han i perioden april 2006 til våren 2011 fem mindreårige gutter til å posere foran webkamera eller sende ham bilder. Bilder og filmer fra disse tilfellene ble beslaglagt da politiet ransaket boligen hans på Storhaug etter pågripelsen 20. mars i fjor.

Under dette punktet er det fem forhold og fem fornærmede. Birkedal svarte fire nei og ett ja.

Filmet fire gutter

Siste punkt i tiltalen gjelder forholdene som Birkedal først ble anmeldt og siktet for. Ved fire tilfeller skal Birkedal ha filmet fire gutter i skjul mens de dusjet hos ham.

På dette punktet svarte Birkedal at han erkjente ja på alle fire forholdene.

Etter at tiltalen var lest opp, begynte aktor, politiinspektør Karsten Monsen, på sitt innledningsforedrag.

Han gikk først gjennom noen fakta om hvordan saken begynte, om pågripelsen, ransakingen i Birkedals bolig 20. mars i fjor og varetektsfengslingen.

Birkedal er blitt avhørt seks ganger og avhørsdokumentene av ham utgjør 63 sider.

Siden noen av forholdene ligger noe tilbake i tid og det ikke foreligger noen tekniske bevis, er avhøret av Birkedal av sentral betydning.

Overnattet sammen

Det er ikke samsvar i forklaringene til Birkedal og gutten som har anmeldt ham for seksuell omgang i 2008.

— Begge har forklart at de overnattet sammen på det samme hotellrommet, men ellers er det ikke samsvar i forklaringene. Det retten må legge vekt på når det gjelder dette punktet, er deres troverdighet, sa Monsen.

— For å belyse hva ligger bak, har ivi nnkalt ganske mange vitner under dette tiltalepunktet. Dette er ikke en episode som kun to personer har visst om. Dette har vært omtalt av en rekke personer, først og fremst partikamerater, men også andre med tilknytning til partiet.