Birkedal er frifunnet for de to alvorligste punktene, om seksuell omgang og seksuell handling mot to 15-åringer, skriver aftenbladet.no..

Han er bare funnet skyldig etter de tre punktene han har erkjent.

Dommen er på 60 dagers fengsel, hvorav 40 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år

— Straffen anses sonet i sin helhet i varetekt, sa tingrettsdommer Bjørn Enoksen Ristesund.

Klokken 14 i ettermiddag ble dommen avsagt i et åpent rettsmøte i Stavanger tingrett. Tingrettsdommer Bjørn Enoksen Ristesund leste opp slutningen mens Birkedal sto oppreist i rettssalen, og deretter ble et sammendrag av dommen lest opp.

Massasjen som Birkedal utførte på en 15-åring i 2007, der han er tiltalt for seksuell handling mot barn under 16 år, anser ikke retten som straffbar.

— Den massasjen han utførte, hadde et klart fornuftig formål. Fornærmede hadde ryggproblemer, sa dommeren.

Når det gjelder det alvorligste punktet, om seksuell omgang med en 15-åring, mener retten at det ikke har kommet fram opplysninger i retten som svekker Birkedals troverdighet. Retten mener han har samarbeidet godt med politiet, og tar til følge hans forklaring om dette.

I straffutmålingen la retten i formildende retning blant annet vekt på at Birkedal har opplevd en enorm belastning med den store medieomtalen siden han ble pågrepet i mars i fjor.

Birkedal vedtok dommen på stedet.

Påstand om ni måneder

Den tre dager lange rettssaken mot den tidligere toppolitikeren i Frp ble avsluttet for en uke siden. Da la aktor, politiadvokat Karsten Monsen, ned påstand om ni måneders ubetinget fengsel for Trond Birkedal.

Trond Birkedal (31) var tiltalt for seksuelle overgrep mot ti gutter, men i løpet av rettssaken ble ett forhold frafalt av aktor. Dermed er det ni fornærmede i saken.

Tiltalen omfatter fem straffebestemmelser, der de to alvorligste punktene omhandler seksuell omgang mot en 15 år gammel gutt i Oslo i juli 2008 og seksuell handling mot en annen 15-åring i Sandefjord i juli 2007. Birkedal nekter for at dette har skjedd.

Det angivelige tilfellet av seksuell omgang, som rammes av straffeloven paragraf 196, gjelder onani og oralsex. Strafferammen er seks års fengsel.

Tiltalepunktet om seksuell handling dreier seg om massasje som Birkedal skal ha utført på en annen 15-åring. Strafferammen er tre års fengsel.

Videre er den tidligere Frp-politikeren tiltalt for ved to tilfeller å ha "forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd", som rammes av straffeloven paragraf 200. Birkedal skal ha utgitt seg for å være en tenåringsjente og fått to mindreårige gutter til å kle av seg via webkamera, og der han fikk den ene til å onanere mens han så på.

Birkedal er også tiltalt etter straffeloven paragraf 204a, ved at han ved en rekke anledninger skal ha produsert barnepornografi. Ifølge tiltalen fikk han i perioden april 2006 til våren 2011 fem mindreårige gutter til å posere foran webkamera eller sende ham bilder. Bilder og filmer fra disse tilfellene ble beslaglagt da politiet ransaket boligen hans på Storhaug etter pågripelsen 20. mars i fjor. Det var ett av de fem forholdene under dette punktet som ble frafalt.

Siste punkt i tiltalen gjelder forholdene som Birkedal først ble anmeldt og siktet for. Ved fire tilfeller skal Birkedal ha filmet fire gutter i skjul mens de dusjet hos ham.