Birger Nilsen var en høyt profilert næringslivsadvokat.

Nilsen møtte opp i rullestol i tinghuset i Oslo hver dag gjennom den fire uker lange rettssaken mot Røkke

Merket

Han var tydelig merket av kreftsykdommen som han hadde slitt med i over to år, og visste at det var et tidsspørsmål før han kunne dø. Likevel var han fast bestemt på å gjennomføre rettssaken. Han hadde også håpet å få med seg avgjørelsen, som er ventet før påske.

Nilsen hadde arbeidet for småaksjonærene i Aker RGI siden Kjell Inge Røkke tvangsinnløste de gjenværende aksjonærene i selskapet for over to år siden. Hans nærmere 1.600 klienter i denne saken godtok ikke tilbudet fra Røkke. De mente at finansmannen burde betale en pris som sto i forhold til de underliggende verdiene i selskapet.

Høyt profilert

Gjennom mange år var Birger Nilsen "kjendisadvokat" i næringslivssaker. Han har ført saker for en rekke selskaper og enkeltpersoner som samtidig har vært i medienes søkelys. Blant hans siste klienter var Aker Brygge Invest, som ble slått konkurs i fjor, og båtmekler Erik Øye, som skal ha hjulpet rike nordmenn til å få svensk båtsertifikat. Tidlig på 90-tallet var han forsvarer i den langvarige VIP Scandinavia-saken.

Det har også blåst friskt omkring Nilsen i forbindelse med engasjementer i flere private selskaper. Han var med på å stifte internett-børsspillet Global Money Games og han var styreformann for nettstedet Jetzet.no som gikk inn etter å ha publisert ubekreftede rykter om kronprinsesse Mette-Marit.

Børs-jus

Etter fullførte studier arbeidet Nilsen i advokatfirmaet Wikborg & Rein i Oslo før han ble headhuntet til Oslo Børs i 1987. Ved børsen bygget Nilsen opp den juridiske avdelingen.

Etter at han hadde gjort sin innsats ved børsen, gikk Nilsen tilbake til advokatyrket i firmaet Lyng & Co i Oslo.

(NTB)