Startskuddet for første test går i Kråkenesdalen, ca 8,5 kilometer fra sentrum, klokken 07.56 en kald, stille og blå torsdag. Vi skal finne ut hvem av oss som kommer seg fortest til BT-bygget i Krinkelkroken.

Deskjournalist Audun (48), som bor i Kråkenesdalen, møter opplagt til oppdraget. Han sykler til jobben hver dag og ser bare lyst på den lille trimturen.

Tora (22) satser kollektivt. Hennes etappe starter med 900 meters gåtur fra huset til bussholdeplassen.

Ole (23) er den late, morgentrøtte. Han oser av selvtillit når han ruser av sted i sin godt brukte Golf 95-modell, og drømmer om at dette kanskje er dagen da alle andre bilister prøver et annet alternativ enn Fjøsangerveien.

God start for bilen

08.05 er Tora på plass på holdeplassen, og to minutter senere kommer 60-bussen fra Bønes. Den er i rute.

For Ole går starten som i drømmen. Den vanligvis svært så lange køen i innkjøringen til Straumeveien, er i dag på herlige fem biler. Og asfalten i rundkjøringen der Minde Allé krysser fra høyre, ligger blottet i soloppgangen.

Men når en drøm er på sitt beste, våkner man jo stort sett alltid. Klokken 08.07, i lyskrysset før Frydenbøgården, er det stopp. Noen minutter senere stiller en lastebil seg godt på diagonalen inn fra Fabrikkgaten, og sjåføren smiler og vinker idet han breier seg ut foran bilen. Som om en Golf på stakkars 1,25 tonn hadde hatt sjanse til å ta opp kampen.

08.18 passeres Peppes Pizza, og marsjfart har ligget på oppmuntrende 5,5 kilometer i timen de siste 11 minuttene. Slik fortsetter det til Danmarksplass-krysset.

Bussen og sykkelen tar innpå

Samtidig er det absolutt ingen håpløs dag å reise kollektivt. Bussjåfør Jonas Steise har likevel liten tro på seier.

— Jeg tror man tjener på å velge sykkel, både helse- og tidsmessig. For ikke å snakke om miljøet, sier han.

Vi nærmer oss sentrum. På rødt lys i et av kryssene like før Bystasjonen, klokken 08.25, ringer Ole og spør hvor langt bussen har kommet. Slukkøret må han innse at han er innhentet. Bussen står bare to biler bak ham i køen.

Det er en glad dag for kollektivet.

— Du har tatt bussen på den roligste dagen som er. Kom på en mandag, sier en jente idet hun hopper av på Bergen Storsenter.

08.29 stopper bussen i Nordahl Bruns gate. Ett minutt senere er Tora på plass i redaksjonen. Da har Audun allerede kommet for ni minutter siden, men han trenger litt tid på å skifte. 08.34 sitter han nydusjet og velluktende ved pulten sin.

— Jeg har fått morgentrimmen. Nå ser jeg frem til neste økt på hjemturen, sier han fornøyd.

Sykkelen i særklasse

En våt, vindfull og grå onsdag blir testen gjentatt. Flere har tydeligvis satset på bilen i regnværet, og køen starter allerede på Fjøsanger.

Bilen tar naturlig nok ledelsen denne gangen også, men sykkelen tar den igjen allerede et par hundre meter før Frydenbøgården. Tross sterk motvind blir det soleklar miljøvennlig seier.

Bussen er hele veien på defensiven. Men mens Ole må lete etter parkeringsplass i Bygarasjen, og gå derfra til Krinkelkroken, kan Tora hoppe av bussen i Nordahl Bruns gate, bare ett minutt fra BT-huset.

Individualisten må igjen se seg slått av kollektivet.

Strand, Knut
Strand, Knut
Strand, Knut
grafikk@bt.no