Terroristen som parkerte midt mellom bygningene, klarte ikke å ramme det norske demokratiet. Men han klarte å knuse syv departementer, 1600 kontorer og 50.000 kvadratmeter regjeringsflate. Med denne bomben tok han livet av syv personer og skadet 92. Deretter satte han kursen vestover, mot Utøya. Men det er en annen historie.

Denne beretningen handler om de materielle skadene bombemannen etterlot seg. Det er fotografen som er fortelleren. Bildene er tatt av Scanpix-fotograf Berit Roald, som har sin jobb i et av nabobyggene til Regjeringskvartalet. Det er hennes opplevelser av sitt daglige nærmiljø hun skildrer. Litt innenfor, og litt utenfor de festningsmurene som nå skiller åstedet fra hverdagslivet i Oslo sentrum.

I dag er det ingen som vet hva som skal skje med denne spøkelsesparken midt i hjertet av dette landet. En rekke eksperter har vært i arbeid, og én ting er de enige om: De viktigste bygningene har ikke fått banesår. Strukturene holder, de kan berges for ettertiden.

Men ombyggingen til den nye tid vil fordrive mange arbeidsplasser. Bare i selve flaggskipet, Høyblokken, vil 1000 av 19.000 kvadratmeter gulvflate forsvinne på grunn av nye krav til helse, teknikk og sikkerhet.

Derfor må det uansett bygges noe nytt, og dagens regjering har slått fast et viktig prinsipp: Fremtidens regjeringer skal sitte samlet, innenfor dagens regjeringskvartal. Men hvordan de skal sitte, og hvilken bygningsmasse som skal vokse frem fra de stående ruinene, bestemmes først i 2013.

I mange år ennå vil Oslos travleste bussrute, Rute 37, sno seg andre steder enn gjennom øvre Akersgaten. Der byråkrater og funksjonærer hoppet av og på, til og fra sine jobber i maktapparatet.

Hæren av folk i vernesko og arbeidshjelm kommer til å regjere dette kvartalet i mange år ennå.