MATS RØNNING, NTB

Fra mandag til fredag i uken som kommer vil 25.000 biler rundt om i landet bli stoppet og kontrollert i Bilbelteaksjonen 2001. Mer enn 1.000 mennesker vil være involvert i aksjonen, som fokuserer på viktigheten av å bruke bilbelte for å spare liv i trafikken.

– Å bruke tre sekunder på å feste bilbelte kan bety forskjellen på liv og død. Bruk av bilbelte er derfor en billig livsforsikring, sier Leiv Agnar Ellevset, direktør i Trygg Trafikk.

Dystre tall Årlig blir om lag 1.400 mennesker alvorlig skadd i trafikkulykker i Norge. Bruk av bilbelte kan redusere de alvorlige skadene med rundt 50 prosent. Bilbelte reduserer også sannsynligheten for å omkomme med 40-50 prosent for fører og passasjer i framsetet.

Likevel viser statistikken at 30 prosent av de voksne ikke er sikret når de sitter i baksetet, og at 20 prosent ikke bruker bilbelte på korte turer i byer og tettsteder.

Blant drosjepassasjerer er tallene enda dystrere. Bare en av fire bruker bilbelte når de sitter i baksetet i drosjer, viser tall fra Norges Taxiforbund og Gjensidige NOR.

Femte gang Det er femte året på rad at politiet, Statens vegvesen, Trygg Trafikk, NAF og Gjensidige NOR arrangerer en landsomfattende bilbelteaksjon. I fjor ble 23.700 bilister stanset og spurt om bruk av bilbelte. 30 prosent svarte at de ikke alltid bruker bilbelte. 40 prosent av de unge sa at de slurver med bilbeltebruk. Til tross for dette har bruken av bilbelte økt med 4 prosent siden 1998.

– Over halvparten av de intervjuede bilførerne ba sine passasjerer ta på seg bilbelte. Kvinnene og de eldste er flinkest til å si ifra, mens bare 40 prosent av de yngste ber sine passasjerer ta på bilbelte, sier Tore Vaaje i Gjensidige NOR.

Det er passasjeren, og ikke føreren, som ved kontroller blir bøtelagt for ikke å ha brukt bilbelte. I fjor fikk 56.514 personer bot for manglende bilbeltebruk.