30-åringen er sammen med en 27-åring tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot den israelske og den amerikanske ambassaden. I tillegg er Bhatti og en 29 år gammel mann tiltalt for skytingen mot Det mosaiske trossamfunnets synagoge i Oslo i september i fjor.

– Svake bevis

Bhattis forsvarer John Christian Elden er overrasket over tiltalen:

– Når det gjelder synagogen, mener vi bevisene ikke holder, og når det gjelder terrorplanleggingen, mener vi at han ikke har gjort noe ulovlig. Jeg er også overrasket over at det er tatt ut tiltale som følge av en samtale i det private rom, sier Elden til NTB.

Han henviser til at deler av terrortiltalen bygger på at Bhatti og den medtiltalte 27-åringen skal ha snakket om at de ville sprenge den amerikanske ambassaden i luften, da de passerte ambassaden i en bil. Bhatti ble på det tidspunktet avlyttet av politiet.

Elden forteller at Bhatti er svært skuffet over tiltalen.

To drapstiltaler

Bhatti er i tillegg tiltalt for to drapsforsøk knyttet til to skyteepisoder i henholdsvis Asker og Bærum i fjor sommer.

Samtidig er to av de andre drapsforsøkssiktelsene mot Bhatti henlagt, blant annet skytingen mot huset til journalist Nina Johnsrud og en skyteepisode i Mysen

– Min klient er veldig fornøyd med at de er henlagt, særlig siktelsen mot Johnsrud, som han mener er helt søkt, sier Elden.

Johnsruds advokat, Marte Svarstad Brodtkorb, tar henleggelsen til etterretning.

– Jeg håper at henleggelsen fører til at politiet nå går bredere ut og vurderer andre mulige gjerningsmenn i saken, sier hun til NTB.

Påtalemyndigheten har til sammen brukt 15 måneder på å forberede tiltalebeslutningen, og Elden mener han og de andre forsvarerne vil trenge minst like lang tid før saken kan komme opp.

TILTALT: Arfan Bhatti ble fredag tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot to ambassader og for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo.