Politiet tar til etterretning at lagmannsretten mener det ikke er unndragelsesfare, og Bhatti kommer dermed til å bli løslatt, heter det i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.Bhatti ble pågrepet da han kom til Norge onsdag og fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Saken gjelder en siktelse for familievold fra 2012. Politiet var redd Bhatti skulle flykte og unndra seg straffeforfølgelse, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

Politiet ba om oppsettende virkning, slik at den profilerte islamisten måtte sitte fengslet mens Borgarting lagmannsrett behandlet anken.

Der ble konklusjonen den samme som i tingretten, og Bhatti kunne gå helgen i møte som en fri mann.

Koran-undervisning

37-åringen er siktet for å ha utøvd vold mot kona og sine to barn. Han skal ha slått kona med knyttet neve gjentatte ganger i kroppen og hodet, slik at kona fikk et kutt i hodet som måtte sys, skriver VG. Motivet for voldsutøvelsen skal ha vært at Bhatti ikke var fornøyd med Koran-undervisningen i hjemmet.

Bhatti er ilagt besøksforbud og kvinnen og barna bor på hemmelig adresse, ifølge VG.

Siktelsen er fra 2012. Politiet ble ferdig med etterforskningen av saken samme år, men det ble ikke tatt ut noen tiltale. Fredag sendte de saken videre.– Vi har i dag ferdigstilt etterforskningen i straffesaken mot Bhatti og sendt den til statsadvokaten for påtalemessig vurdering. Utover dette har vi ingen kommentar, sier politiadvokat Trine Dyngeland i Oslo politidistrikt.

I tillegg til familievoldssaken, er Bhatti siktet for legemsbeskadigelse, brudd på besøksforbud og vold mot politiet, opplyste politiadvokat Trine Dyngeland torsdag. Kravet om varetektsfengsling er imidlertid ikke knyttet til disse sakene.

– Skjult agenda

Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden, mener det lå en skjult agenda bak ønsket om å varetektsfengsle hans klient.

– Politiet påberoper seg at han har unndratt seg en siktelse fra 2012 i noen mindre alvorlige forhold, men synes å se bort fra at han har sittet fengslet og hatt utreiseforbud fra Pakistan inntil forrige uke. Dette virker noe absurd, sa Elden til NTB i forkant av torsdagens fengslingsmøte. Han kaller tingrettens kjennelse «en klar avgjørelse [ ...]som skjærer gjennom politiets offisielle argumentasjon».

Han viser til at Bhatti har reist hjem til Norge vel vitende om siktelsen. Han påpeker også at Bhatti hadde vært villig til å stille til avhør.

Farlig

Flere eksperter mener Bhatti kan spille en farlig rolle som en samlende figur for ytterliggående islamister i Norge dersom han slippes fri.

Lars Gule, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener politiet ønsker å holde Bhatti borte fra miljøet rundt den ekstreme gruppen Profetens Ummah.– PST mener han er farlig, utilregnelig og en potensiell terrortrussel, skriver forfatteren Lars Akerhaug i boka «Norsk Jihad»

Bhatti hadde en kriminell løpebane bak seg, inkludert flere voldsepisoder, før han erklærte seg som islamist

Han er også dømt for å ha medvirket til at det ble skutt mot Det mosaiske trossamfunn i Oslo. Psykiatere mener han lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse.