Kronprinsessen, som er organisasjonens høye beskytter, talte til frivillige og ansatte ved Røde Kors' hovedkontor i Oslo mandag. Hun understreket hvor stolt hun er av å være tilknyttet organisasjonen.

Kronprinsessen ønsket å formidle en takk fra hele Norge for den innsatsen som ble gjort i de dramatiske timene og i tiden etter angrepene.

— Dere har reddet liv. Dere har satt andre mennesker foran dere selv. Og dere har sett mer enn andre kan forestille seg. Jeg vet at dette må være en stor personlig belastning, sa Mette-Marit.

Kronprinsessen ble tatt imot av president Sven Mollekleiv og fungerende generalsekretær André Støylen. Også lederne i organisasjonen rettet en stor takk til sine egne for profesjonaliteten og den store omsorgen som ble utvist etter terrorangrepene. Den fullsatte salen minnet de omkomne med ett minutts stillhet.

Tårer i øynene

Kronprinsessen var tydelig beveget og måtte flere ganger tvinge tilbake tårene under talen. Uten de frivillige ville tragedien fredag 22. juli vært enda større, mente hun.

— Vi ville mistet flere, og færre av de overlevende ville hatt noen å snakke med de første kritiske timene, sa hun.

Kronprinsessen la vekt på at de frivilliges arbeid ikke er over.

— I tiden som kommer vil dere ha en minst like viktig jobb å gjøre med å være støtte til berørte rundt i hele landet vårt, sa hun.

Ønsker alle mot og styrke

Mette-Marit tok også opp omsorgen og fellesskapet som har vært framtredende den siste uken. Det norske folk har vist at hatefulle handlinger ikke tar fra oss troen på det gode i menneske, framholdt hun.— Vi trenger så inderlig at dere også greier å holde fast på denne troen, dere som har vært tettere på grusomhetene enn de fleste. Vi trenger deres handlekraft og hjertevarme, vi trenger deres profesjonalitet, sa hun, og avsluttet med å ønske alle mot og styrke i tiden som kommer.

TOK TIL TÅRENE: Kronprinsesse Mette-Marit på talerstolen i forbindelse med hennes besøk og møte med frivillige og ansatte fra Røde Kors som har deltatt i arbeidet i etterkant av terrorangrepene
SCANPIX