– Denne tregården er så liten at jeg behøver ikke arbeide mer enn jeg selv vil. Det er så overkommelig å plantere og holde den i ordning, sier hun.

Tungemålet er uforfalsket bergensk, men ordvalget avslører svensk påvirkning. Laksevåg-jenten fant kjærligheten i Sverige. Der har hun bodd i 35 år før de for 10 år siden kjøpe leilighet i Bergen. Nå veksler de på å bo i boligen i Kalmar og på Kronstad.

– Som barn ble vi satt til tregårdsarbeid hjemme. Jeg forbinder det bare med ugress og åmer. Da jeg kom til Sverige, der vi har en mer parkliknende hage, sa jeg til min mann at tregården kunne jeg ikke ta hånd om, forteller Betten Fürstenberg.

En kjærlig hånd holder hun derimot over terrassehagen i Bergen. Buksbomen står kulerund, den rosarøde Tommelise-rosen har hun flere av, en krukke er fylt med hvit isbegonia, en småblomstret, hvit Nordstjerne-rose lager et lite skille på terrassen og her og der står krukker, noen er tomme.

– Jeg bruker krukkene til å skape balanse. Blomster overalt kan bli for overveldende, sier hun.

Trær og busker blir klippet for å lage struktur, og fuglene har fått blå skåler til å bade i.

– De vil bare bade i rent vann. Blir det for smutsig kommer de ikke, ler Betten.

Fra hagen ser en både Ulriken og Fløyen, Askøy og Hjelteryggen. Bøkehekken foran hagen er så høy at den skjuler takene på husene foran.

– Nesten som å bo på landet, men likevel ikke langt til byen, sier Betten fornøyd.

Terrassehagen er blitt til litt pø om pø.

– Jeg er ikke kunnig når det gjelder planter så jeg har prøvd meg frem og satset på de sikre kortene som roser og planter som tåler regn. Innimellom har jeg busker som er grønne om vinteren. Rosene blomstrer til jul. Bergen har et bra klimat for det som vokser, sier hun

I vinterhagen som har varme i gulvet, står store, tette pelargoniaer. De holder hus her hele året, og får rikelig med benmel til næring. Det er også her Betten Fürstenberg sitter når hun leser, og de fleste måltidene inntas her. Vi får servert kaffe i rosa kopper med gullkant, og saft i stettglass. Kjeksen ligger i firkantede, gjennomsiktige bokser på sølvfarget brett.

– Vi fikk bygget denne vintertregården slik at vi kunne ha glede av hagen også i regn. Her har jeg også plantene som jeg sår fra frø. Det har jeg gjort de siste fem, seks årene, men aldri tidligere. Jeg leser frøkataloger og har fått en stor interesse av det som jeg før har kjent som en plåge. Min mann er helt overgitt øver meg, forteller hun og peker ut de selvsådde kosmosene og hvite kornblomstene.

Når vi spør hva som er så fint med hage svarer hun:

– Jeg har alltid vært opptatt av interiør og elsker skjønnhet. Blomster er toppen av skjønnhet.

Yndlingsblomsten er vivendel med den herlige doften og hortensiaen karakteriserer hun som forkjusande vakker.

Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.
Lillebø, Jan M.