For Brommeland kunne det endt tragisk. I en uke lå hun i koma og måtte gjennomgå fem operasjoner. Bakteriene hadde angrepet kroppsvev fra armhulen til hoften.

– Jeg har tre barn på 9 måneder, 4 år og 11 år. I ettertid har jeg tenkt mye på hvordan de skulle klart seg uten meg, sier hun.

Men det startet atskillig mindre dramatisk. Onsdag 7. mars gikk Wenche Brommeland til fastlegen sin med store smerter i skulderen. Hun fikk påvist skulderbursitt, en betennelse i slimposene i skulderen, og ble sendt hjem med muskelmedisin.

– Diagnosen stemte bra med symptomene hun hadde da, sier Brommelands samboer Ivar Spjeld (39).

Ingen blodprøver

Medisinen tok skuldersmertene, men i de følgende dagene fikk hun smerter i siden og nedover i ryggen. Disse økte i intensitet, og søndagen var smertene så store at hun dro til legevakten i Bergen for å få hjelp. I tillegg hadde Brommeland fått et rødlig utslett som ikke hadde vært der tidligere.

– På dette tidspunktet var smertene veldig sterke, og jeg satt og skalv og gråt mens jeg ventet på å komme til, sier Brommeland.

Etter å ha ventet i kø en halvtime kom hun inn til lege.

– Legen kjente på skulderen og ryggen min, og kom frem til at plagene ikke skyldes skulderbursitt, men en eller flere betente sener i ryggen under skulderen.

Både Brommeland og Spjeld mente at legens diagnose ikke kunne stemme. Til det var smertene hennes for intense, og de mente det måtte være snakk om en kraftig betennelse eller infeksjon.

– Vi skulle forlangt at det ble tatt blodprøve, men det slo oss ikke å be om dette. Vi tenkte ikke at det kunne påvise en infeksjon, sier Spjeld.

Store smerter

Legen sto imidlertid på sitt og skrev ut en resept på femti Paracet.

– Wenche gråt og ba tynt om å få sterkere smertestillende, men legen lyttet ikke. Han ignorerte vår mistro til hans diagnose og mente hun dessverre var nødt til å holde ut. Vi skulle nok bedt om konsultasjon av en lege til, men det slo oss ikke da.

Utover mandagen ble smertene så intense at Brommeland hadde problemer med å gå. Tirsdag morgen ringte Spjeld etter ambulanse. Etter en ny konsultasjon av en annen lege hos legevakten, ble hun sendt i blålys direkte til akuttmottaket på Haukeland.

– Wenche hadde en alvorlig streptokokk A-infeksjon (kjøttetende, aggressive bakterier) i side og rygg. Ifølge legene på Haukeland er det sjelden de får inn pasienter med så høye infeksjonsverdier.

– Hadde det blitt tatt blodprøver to dager tidligere, ville nok infeksjonen blitt påvist allerede da, og Wenche ville vært mye bedre stilt, mener Spjeld.

Fem operasjoner

Tirsdag 11. mars gjennomgikk Brommeland første operasjon for å bli kvitt infeksjonen. Hun er nå i ferd med å komme til hektene igjen.

– Hun vil mest sannsynlig ikke få noen alvorlige plager som følge av dette. Det er imidlertid skremmende å tenke på at det nesten gikk helt galt. Å gjennomleve en uke med kritisk sykdom hos en som står deg svært nær, unner jeg ikke noen, sier Spjeld.

Brommeland må regne med to til tre måneders lang rekonvalesens.

Klager på legevakten

– Vi kommer til å klage Bergen Legevakt inn for Helsetilsynet. Vi håper at det i det minste vil redusere sjansen for at andre skal oppleve det samme.

Spjeld er skuffet over den behandlingen samboeren fikk hos legevakten første gangen, og mener signalene fra pasienter må tas mer på alvor.

­– Lytt mer til pasientene. Ta en dobbeltsjekk og eventuelt en blodprøve for mye enn for lite, er oppfordringen Spjeld har til behandlende leger.

Han vil imidlertid berømme behandlingen de fikk på legevakten da de ankom med ambulanse tirsdagen.

– Og ikke minst den fantastiske behandlingen vi har opplevd på Haukeland, sier Spjeld.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

TAKKNEMLIG: - Jeg kommer ikke lenger til å ta noe for gitt, sier Wenche Brommeland (35). Her med samboeren Ivar Spjeld (39).
Silje Katrine Robinson
SPIST OPP: Brommeland ble operert fra armhulen og ned til hoften.
privat