TORE SEVHEIM

OLAV GARVIK

Høyrestatsrådene Ansgar Gabrielsen og Svein Ludvigsen har også vært med på dette. Tidligere Ap-statsråder som Gunhild Øyangen og Karita Bekkemellem Orheim har vært med på samme leken. Ja, også Senterpartiets tidligere leder og statsråd Odd Roger Enoksen lot seg friste og slo lag med Erna Solberg en uke i februar 1996.

Det er Stortingets offisielle register som avslører at Taiwan har vært et yndet reisemål like etter jul — år etter år - for forbløffende mange politikere på toppnivå.

Men det er ikke Stortinget som har sendt dem. De har tvert imot latt seg lokke av Taiwans offisielle utsending i Norge. Dette vesle landet i havet utenfor Kina har i årevis drevet politisk sjarmoffensiv i håp om å bli anerkjent som nasjon, og har betalt rubbel og bit av utgifter for å få parlamentarikerne på besøk.

I stortingsregisteret har de fleste redegjort som Ansgar Gabrielsen: «Reise til Taiwan våren 1997 betalt av taiwanske myndigheter».

Bergens Tidende har bedt om en kommentar fra Taiwans representant i Norge, men det har ikke lyktes å få ham i tale.

26 har latt seg smøre

Senest i februar i fjor dro syv stortingsrepresentanter på tur til Taiwan, blant andre tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen (Ap) og stortingsrepresentant og eks-president i NHO, Leif Frode Onarheim (H).

I alt 26 av dem som er innvalgt på Stortinget denne perioden har vært på denne type smøreturer til Taiwan. I tillegg har tre oppgitt at de har vært valgobservatører der.

Den påfallende trafikken av norske stortingsrepresentanter dit startet lenge før 2001. Senterpartiveteranen Johan J. Jakobsen humrer når han tenker tilbake på det han var vitne til:

— Jeg dro aldri selv til Taiwan, men det slo meg at de som kom tilbake fra oppholdet der var ganske positive til regimet. Og det var mange som dro av gårde, sier han til Bergens Tidende.

Det samme sier Kjell Engebretsen (Ap) som tidligere satt i utenrikskomiteen. Heller ikke han har vært på Taiwan, men han bet seg merke i at «det var et voldsomt opplegg» når andre fortalte hva de hadde vært med på.

- Ikke noe lugubert

Bjørn Hernæs (H) fra Hedmark var der for to år siden. Han beskriver turen slik overfor BT:

— Det var overhodet ikke noe lugubert over opplegget. Taiwanske myndigheter ønsker bare å anstendiggjøre landet, og vi ble blant annet bedt om å hjelpe til for at det skulle bli medlem av WHO.

— Dette var en ren smøretur?

— Jeg opplevde det ikke slik. Det var et godt og hyggelig opplegg, og forpleining og bevertning var riktignok noe over det nivået vi kan tillate oss når vi reiser privat på ferie, sier Hernæs.

Ønsker full åpenhet

Stortingets direktør, Hans Brattestå, sier at han er vel kjent med at Taiwan-diplomaten i Oslo er ivrig og aktiv for å rekruttere politikere til slike reiser. Den kinesiske ambassaden har på sin side ikke nølt med å gi uttrykk for sterk misnøye når de får vite om politikerturene.

— Første bud til politikerne i slike situasjoner er kravet om full åpenhet. Derfor har jeg sagt til dem som reiser at de i hvert fall bør rapportere om turen til Stortingets register, som er en samlet oversikt over stortingsrepresentantenes og statsrådenes økonomiske interesser. Alle slike utenlandsturer som ikke er betalt av statlige midler bør registreres der, sier Brattestå.

Bilbransjen inviterer

Det hender også at stortingsrepresentanter deltar på utenlandsturer som næringslivet spanderer. Brattestå nevner Norges Bilbransjeforbund som et eksempel der tur til utlandet er kombinert med seminar:

— Det er under tvil vi har sagt ja til slike opplegg. Vi insisterer på at Stortinget skal betale. Vi kan ikke akseptere lokkemidler som skaper avhengighet på noen måte.

— Har du mistanke om at det har skjedd?

— Nei, for jeg er overbevist om at representantene er ganske bevisst på hvor grensen går, og at de har ryggrad til å si nei når de skal.

Men samtidig er jeg ikke så naiv at jeg helt vil utelukke at det kan ha forekommet, forsetter stortingsdirektøren.

Også Nord-Korea og Cuba

SV-politikere har aldri latt seg lokke til Taiwan. Men gamle kommunistiske regimer i øst og vest var tidlig ute med invitasjoner, og SV-ere dro av gårde til så vel Nord-Korea som til Cuba og Romania. Også Ap-folk reiste til Nord-Korea, forteller Stein Ørnhøi. Han satt på Stortinget i årene 1977-85.

— Vi forlangte å få betale reisen selv, men oppholdet var gratis, sier han.

Olav Akselsen (Ap) sier at han som politiker må være på vakt hele tiden mot forsøk på smøring. For sin del har han verken vært på Taiwan eller deltatt på ferieturer betalt av andre. Derimot har han tatt imot billetter til landskamper på Ullevål, blant annet fra Kongsberg-gruppen.

— Som olje- og energiminister (2000-2001) opplevde du vel at fristelsene lå i kø?

— Nei, men jeg måtte som nevnt være på vakt. Det begrenset seg til en flaske vin eller så til jul.

— Har du aldri vært utsatt for forsøk på bestikkelser?

— Nei, faktisk ikke. Selv ikke ved utdelinger av nye konsesjoner på sokkelen har jeg opplevd slikt. Det kan vel tenkes at folk lenger nede i «systemet», på embetsplan, er mer utsatt, sier Akselsen.