Fløysand Olsen trengte en bærbar pc. På Finn.no fant han beskrevet en «helt rå» «ultraportabel bærbar maskin» med «overlegen ytelse».

Selgeren var tilsynelatende en kvinne.

— Det var faktisk en av grunnene til at jeg tok sjansen på å betale forskudd. Kvinner er mer troverdig.

Nesten 20 anmeldelser

I begynnelsen av oktober betalte Fløysand Olsen inn 4000 kroner på selgerens konto. Men noe pc fikk han ikke. Etter diverse telefoner, sms-er og e-post, lovet selgeren, som da hadde avslørt seg som mann, å sende pc-en. Og en pakke dukket til slutt opp på postkontoret.

Studenten dro med seg pakken hjem.

— I pakken fant jeg tre par vektmanualer i rosa, lilla og grønt, sier Fløysand Olsen. Med tanke på injurielovgivningen har han hemmeligstemplet egne utsagn da han åpnet pakken.

— Dette er to måneders husleie for meg. Som student har jeg ikke god råd, sier han. Fløysand Olsen er blant det stigende antall som har anmeldt selgeren.

30-åringen som står bak har en lang liste anmeldelser bak seg. Siden år 2000 nærmere 20 saker, de aller fleste bedrageri. Bare i denne saken, som var ferdig etterforsket i forrige uke, har politiet mottatt syv anmeldelser fra ulike steder i landet. De fleste siden i sommer.

Falsk identitet

Mannen har ifølge politiet delvis erkjent forholdene.

— Opplegget hans er å annonsere nye, gode elektronikkprodukter til lave priser på Finn.no. Han utgir seg gjerne for å være en annen person, og har kontakt med kjøpere på e-post. Folk betaler på forskudd, men får aldri noe som helst, sier politiførstebetjent Ørjan Hjortland ved Vestby lensmannskontor.

De siste sakene dreier seg om dvd-kamera, videokanon og bærbar pc.

Ifølge Hjortland varierer summene fra noen få tusen til opp mot 20.000 kroner.

Alle de som er blitt lurt kan fortsatt håpe på å få igjen pengene sine. Hvis 30-åringen blir dømt, vil dommeren normalt pålegge ham å betale tilbake pengene. Vanligvis innen 14 dager...

BT fikk ikke tak i pc-selgeren for en kommentar.

Foto: Trygve Skramstad