Kronprinsparet betaler frivillig miljøavgift på alle sine flyreiser, men har ikke vurdert å endre reisevirksomheten sin for å spare miljøet.

Fredag denne uken drar kronprinsesse Mette-Marit til New York på en privat tur for å være til stede under åpningen av fotograf Tom Sandbergs utstilling ved PS1, Museum of Modern Art. Hun flyr tilbake til Norge søndag. Slottet forsvarer reisen, og sier at kronprinsessen og resten av kongefamilien tar ansvar.

– Hele kongefamilien er opptatt av å være miljøbevisste. Derfor bestemte kronprinsparet seg allerede i fjor for å betale frivillig miljøavgift på flyreiser. Det gjelder også den aktuelle turen kronprinsessen gjør til New York, sier Astrid Versto, informasjonssjef ved Slottet, til Aftenposten.

Hun sier dette ikke handler om å kjøpe seg fri fra dårlig miljøsamvittighet.

– Nei, kronprinsparet er bevisst på at miljøavgifter er et viktig bidrag, men bare ett av mange virkemidler i arbeidet for å redusere de globale klimautslippene, sier Versto.

Hun legger til at kronprinsparet ikke har vurdert å endre sin offisielle virksomhet.

En flyreise tur-retur til New York gir et utslipp på 3.384 kilo CO2, og den frivillige miljøavgiften blir på 650 kroner.

– Det er flott at de kongelige har en aktiv miljøprofil og betaler miljøavgift. Men det er enda viktigere at de ser på sin egen livsstil og egne utslipp. Et utslipp på 3.384 kilo CO2 er mer enn det mange nordmenn har på et år, sier Arild Hermestad, daglig leder i Fremtiden i våre hender (FIVH).