Med et sjenert smil viser Caroline stolt frem det turkise pennalet. Hun skal snart begynne i første klasse på Eventyrskogen skole, og da må pennal fullt av fargeblyanter være på plass.

— Hun har allerede fått sekk, og nå har vi funnet pennal i matchende farger, sier bestemor Kirsten Kindt-Lien.

Det er ikke uvanlig at besteforeldre spanderer utstyr til skolestart, for dem er det også litt stas når barnebarna skal begynne på skolen.

Pennalet Caroline har valgt ligger lysår unna trepennalene som besteforeldrene minnes å ha da de gikk på skolen.

— Jeg har ikke peiling på hva det koster. Hun får det hun ønsker seg, ler Kirsten.

Men helt fritt vilt er det likevel ikke.

— Tingene bør kunne vare i et par år. Blir det for dyrt, sier vi nok ifra. Men nå har vi sagt nok «nei» i forrige generasjon, sier hun.

Det ender med at Caroline får pennalet, stappfullt av fargeblyanter, viskelær og linjaler. Og de 179 kronene det koster?

— Det var jo ikke dyrt!

Ifølge produktansvarlig Kari Toppe på Norli på Torgallmenningen, er det vanlig at besteforeldre kjøper skolesaker, og særlig sekker til barnebarna ved skolestart. Ofte blir ranslene kjøpt i løpet av ferien, mens foreldre står for resten av utstyret rundt skolestart.

I bokhandleren er også ti år gamle Ronja Løseth Breisnes. Når hun begynner i femte klasse til høsten er én ting sikkert. Diddl skal ikke pryde pennalet.

Ronja virker ikke som en typisk jentejente, og trekkes mot tøffe mørkeblå pølsepennal.

— Det spiller ingen rolle om det er figurer eller ensfarget pennal, sier hun.

— Prinsessefaktoren faller litt med årene. Heldigvis, sier mamma Hilde Ekeland Breisnes. Pyntepenner overser Ronja glatt.

— Jeg tror ikke det er så populært med glitter og fjær i femte klasse, sier hun.

Når de ti minutter senere går ut av butikken, er Ronja et hvitt og burgunderfarget hjertepennal rikere, mens mamma er 79 kroner lettere.

<b>SKOLESTART NÆRMER SER: </b> ...og da trengs nytt utstyr. Ronja Løseth Breisnes (10) og mamma Hilde Ekeland Breisnes (t.v.) skal ikkeha dilldal, mens Carolie Lien (6)får sitt aller første pennal.<br/>FOTO: HELGE SKODVIN