En bil som var sendt fra det norske konsulatet i Murmansk ble i desember i fjor stoppet på grensestasjonen Boris Gleb på den norsk-russiske grensen, melder AP ifølge VG Nett. Tollerne fant 52 malerier av Fridtjof Nansen, som var blitt vist på en utstilling i kunstmuseet i Murmansk.

I fire måneder har russiske tollmyndigheter holdt tilbake bildene som har norske eiere. Russiske lov sier at kunst og andre kulturverdier må tollklareres før de transporteres ut av landet. Russiske myndigheter etterforsker saken.

— En etterforskning er åpnet i forbindelse med hendelsen, sier Alexandr Prosjin, talsmann tollvesenet i Murmansk, til nyhetsbyrået AP ifølge VG Nett.

Olga Vasilsjenko som jobber som statsadvokat i Murmansk-regionen, bekrefter dette.

Sjåføren av bilen kan få opptil syv års fengsel, men den norske generalkonsul Rune Aasheim kommer ikke til å bli tiltalt for smugling. Han er imidlertid oppbrakt over det som er skjedd.

— La det være helt klart: Fra vår side ligger det ikke et forsøk på smugling eller på å berike oss, eller å unndra oss russiske tollregler. Jeg syntes derfor det er beklagelig at det russiske tollvesenet går ut på denne måten. Selv er jeg blitt navngitt og uthengt av russiske medier i dag. Dette skulle være en hyggelig greie. Nå er jeg bare fortvilet, sier generalkonsul Rune Aasheim til Dagbladet.no.