— Jeg har hele tiden ment at Jagland bør fortsette som leder og at Stoltenberg bør være statsministerkandidat.

Ut av buskene

— Opptrer du ikke illojalt når du bruker Jaglands sykdom i lederkampen?

— Hvorfor det? I motsetning til mange andre er jeg ute i åpent lende. Jeg sier det jeg mener og jeg sier det til de som er involvert og jeg har sagt det hele tiden. Jeg vil oppfordre de mange andre som uttaler seg i det skjulte til å komme ut fra buskene.

I går var det ikke mange som støttet Berntsens friske uttalelser i lederdebatten etter Jaglands sykehusinnleggelse.

— Thorbjørn Berntsens utspill burde vi ha vært foruten. Det bidrar ikke i positiv retning uten at jeg vil gå inn på innholdet i det han har sagt, sa nestleder Hill Marta Solberg til Bergens Tidende i går ettermiddag.

Ber om pause

— Vi ber om at partimedlemmer nå tar en pause i lederdiskusjonen. Folk må besinne seg og bidra til å skape ro i en situasjon der lederen er innlagt på sykehus.

Men Berntsen lot seg i går kveld ikke stoppe.

— Jeg har sjelden hørt så mye skinnhellighet som etter mine uttalelser om lederdebatten.

— Hvem har kommet med disse skinnhellighetene?

— Det vil jeg ikke komme nærmere inn på. Det skjønner dere selv.

I går dreide diskusjonen i Arbeiderpartiet seg først og fremst om Torbjørn Berntsens skyllebøtte mot Stoltenberg. Det er mange i partiet som mener Berntsen først og fremst rammer sin venn, Thorbjørn Jagland.

Arbeiderpartikjenneren Steinar Hansson sier Berntsens uttalelse føyer seg inn i rekken av andre utspill fra Jagland-fløyen den senere tid.

For tøffe og harde

— De er for tøffe og harde og det slår tilbake på dem selv, sa Hansson.

Han er selv blitt beskyldt av Jagland for «spre gift».

Spørsmålet er om den hissige debatten lar seg stoppe til tross for ledelsens bønn.

— Vi skal ikke stoppe lederdebatten, men vi kan ikke ha en debatt i en situasjon når en av de to det debatteres rundt er syk. Nå må vi tone ned konflikten. Vi har god tid til å diskutere lederspørsmålet, sier Hill Marta Solberg.

Også Berntsen vil ha slutt på lederdebatten og heller diskutere politikk.

— Hadde Jens lyttet til de rådene jeg først ga han, ville vi ha unngått denne striden. Men han har valgt å lytte til andre. Jeg er redd dette kommer til å fortsette helt til landsmøte.

Til de som sier at Berntsen prøver å gi Stoltenberg skylden for Jaglands sykdom, har Berntsen denne kommentaren.

— Det er noe helvetes sprøyt. Jeg betrakter Jens som en venn. Det ville aldri falle meg inn å gi han skylden for dette. De som oppfatter det slik må ha hel ved mellom ørene. Men jeg mener altså at Jens må vente to år med å bli leder. Da får han servert hele Arbeiderpartiet og statsministerposten på et sølvfat.