Han er glad han er i live. For en måned siden svevde han mellom liv og død. Familien forberedte seg på det verste, og levde i frykt fra time til time.

Nå er Ivar Isdal Haga langsomt i ferd med å komme til hektene igjen, men fremtidsutsiktene er usikre. Husbygging og usikkerhet omkring når han eventuelt kan begynne i jobb igjen, gjør at han frykter å havne i et økonomisk uføre.

Les også: Advarer mot slankeoperasjoner

Vil ta tid

Han er fremdeles sterkt svekket, og må innstille seg på å bli værende på sykehuset i lang tid.

– Legene er håpefulle og sier at jeg kan bli helt frisk igjen. Men det vil ta tid, sier han.

Hvor lenge han må bli på sykehuset, vet han ikke. Når han kommer hjem, vil han i den første tiden være avhengig av hjemmesykepleie. De mest optimistiske anslagene går ut på at det vil ta minst et halvt til ett år før 40-åringen har sin gamle førlighet tilbake og kan tenke på å begynne i jobb igjen. Men hvilken jobb det blir er uvisst.

For tung til sjøs

Ivar Isdal Haga har de siste par årene vært kaptein på en supplybåt i Nordsjøen. Han måtte ta slankeoperasjonen fordi det finnes vektregler til sjøs. Han var for overvektig til å fortsette i jobben.

– Jeg vet ikke nå om jeg kan gå tilbake til den gamle jobben min. Det avhenger av hvordan det går med helsetilstanden min fremover. Det er bittert, sier supplybåtskipperen.

– Selvfølgelig er jeg lykkelig over å ha livet i behold. Det er et mirakel i seg selv.

Bekymret for husbygging

Men han er likevel svært bekymret for fremtiden. Slankeoperasjonen, som ble utført ved Haugesund sykehus 13. november i fjor, snudde opp ned på hele familiens planer. De var godt i gang med å bygge nytt hus i Åsane. Den bra betalte jobben i Nordsjøen, i kombinasjon med at Ivar selv skulle legge ned en stor egeninnsats på huset, ville gjøre sitt til at det økonomiske skulle gå i boks. Planene var klare, huset reiste seg på drømmetomten.

Nå er plutselig situasjonen en helt annen. Husbyggingen går sin gang, men Ivar vil ikke være i stand til å utføre hardt fysisk arbeid på lang tid. Og hvordan inntektene blir i fremtiden, er et åpent spørsmål.

God hjelper

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal få dette til å gå i hop, men vi er optimistiske og håper det kanskje kan finnes en løsning. Det finnes lyspunkter, sier Ivar.

– Etter at den første entreprenøren vår gikk konkurs og lot oss sitte igjen med en kjemperegning for dårlig utført arbeid, har vi vært heldige nok til å finne en ny og helt fantastisk entreprenør. Hallvard Skadal hos T. Grinde har vært en lykke for oss i denne situasjonen. Han har forstått problemene våre, og har ordnet mye av det praktiske for oss – uten at vi har bedt ham om det. Han har vært en utrolig god støttespiller, og det er vi svært takknemlige for, sier Ivar Isdal Haga.

– Reddet livet mitt

Takknemlig er han og familien hans også overfor Haukeland Universitetssykehus.

– Legene her har helt klart reddet livet mitt. Det var nære på mange ganger. Dette sykehuset har en helt fantastisk ekspertise, og i mitt tilfelle må de ha satt inn alle krefter og all den kompetansen de rår over. Jeg er blitt utrolig godt ivaretatt når situasjonen først ble som den ble, sier han.

Kritiserer oppfølging

Ivar Isdal Haga er ikke fullt så imponert over behandlingen han i sin tid fikk ved Haugesund sykehus.

– Oppfølgingen der var under enhver kritikk. Først nå, et halvt år etter operasjonen, har jeg fått innkalling til kontroll, selv om jeg flere ganger ringte og fortalte at jeg hadde smerter etter inngrepet. Hadde problemene mine blitt oppdaget på et tidlig tidspunkt, ville de kanskje ikke ha utviklet seg så dramatisk som de gjorde, mener han.

I LIVE: Ivar Isdal Haga er på bedringens vei etter slankeoperasjonen i november. Hans kone, Kari Schurmeyer Haga, er lykkelig for å ha ektemannen i live. Begge er imponert over innsatsen til legene ved Haukeland.
Rune Nielsen