For Frp-lederen kommer Krohn Devolds siste og omstridte uttalelser om sin egen rolle og befatning med klasebombene svært ubeleilig.

Det iskalde klimaet som er oppstått omkring budsjettforhandlingene gjør ham mer innstilt på å ta en konfrontasjon med hele regjeringen, enn med en enkelt statsråd.

Han ønsker med andre ord ikke å utkjempe to «kriger» samtidig.

Derfor velger han å være lettere overbærende og bare riste på hodet av forsvarsministerens opptreden i underholdningsprogrammet «Først og sist» i NRK-Fjernsynet fredag kveld.

— Lar meg ikke hisse opp

Han er på samme måte som Arbeiderpartiets Marit Nybakk (leder i forsvarskomiteen) og SV-leder Kristin Halvorsen forundret over at Krohn Devold var så opptatt av å fraskrive seg det reelle ansvaret for bruken av klasebomber på norsk jord.

— Jeg så på programmet, men i og med at det dreier seg om et underholdningsprogram, lar jeg meg ikke hisse så veldig opp over at hun satt og flirte og uttalte seg dumt og sleivet, og til og med innrømte at hun ikke har kontroll nedover i forsvarsrekkene, sier Carl I. Hagen til Bergens Tidende.

Verre med Eurofighter

Han er derimot mye mer oppbrakt over at forsvarsministeren har utsatt kontraktsinngåelsen med sikte på å utvikle jagerflyet Eurofighter.

— Dette ser jeg på som svært alvorlig, for regjeringen legger ikke to pinner i kors for å sikre viktige arbeidsplasser eller å være med på den teknologiske utviklingen. Hvis hun ikke skynder seg og undertegner kontrakten, må hun forberede seg på mye bråk! lover han.

«Uhederlige og uredelige»

I helgen sank temperaturen omkring budsjettforhandlingene til frysepunktet, hvor kraftige og gjensidige beskyldninger avløste hverandre.

Carl I. Hagen går så langt som å stemple sine motparter som «uhederlige, uredelige og uærlige».

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland brukte på partiets landsstyremøte krasse ord om Frps prioriteringer. Carl I. Hagen er på sin side i harnisk over at regjeringspartiene gjennom lekkasjer prøver å gi et feilaktig bilde av viktige stridspunkter som førte til brudd.

Pensjonskrangel

Det er først og fremst Frps krav om å likestille pensjonsutbetalingene til gifte og ugifte par som har skapt hodebry.

Regjeringen har vært villig til å øke ytelsene til pensjonistekteparene gradvis, men ikke i det tempo Hagen krever. I dag får ektepar grunnpensjon på 1,5 G, mens samboere får 2 G (ca. 108.000 kroner).

Regjeringen skal være innstilt på å øke til 1,7 G, som ifølge regjeringspartiene selv innebærer en opptrappingsplan som vil gi 10.000 kroner mer til hvert ektepar. Men ifølge Hagen er regjeringens tilbud på bare kr. 2708,50 i året, i 2003.

Kraftsalve

Han er forbitret over at det er kommet lekkasjer fra forhandlingene som etter hans mening gir et galt bilde av stridens kjerne. Derfor sender han gjennom BT denne kraftsalven til Jon Lilletun og Oddvard Nilsen som er parlamentarisk leder for henholdsvis KrF og Høyre:

— Vi er aldri blitt tilbudt tallet 1,7, og da er det uhederlig, uredelig og direkte uærlig av de to regjeringsforhandlerne å stå passivt og se på at visse kilder i regjeringspartiene sier gale ting uten å ville korrigere, sier en vred Carl I. Hagen.