1. januar i år reforhandlet Bergen kommune forsikringsavtalene for kunst i kommunal eie fra 250 til 750 millioner kroner. Men kunstskattene er ikke forsikret mot tyveri i arbeidstiden.

FINN BJØRN TØNDER

— Det overrasker meg veldig at de kostbare kunstsamlingene i Bergen Kunstmuseum og annen kommunal eid kunst ikke er forsikret mot ran og tyveri i åpningstiden. Dette kjente jeg ærlig talt ikke til, sier byråden som både er ansvarlig for finansene og kulturskattene her i kommunen, Henning Warloe, til Bergens Tidende.

Da BT snakket med Warloe over telefon til Oslo i går formiddag sa han at kunsten i Bergen er forsikret mot tyveri og ran.

— Vi reforhandlet jo avtalen fra januar i år. Totalt er premien på 550.000 kroner, sa Warloe da.

Da BT konfronterte ham med opplysninger vi hadde fått bekreftet fra museumsdirektør Audun Eckhoff i Bergen Kunstmuseum, om at kunstsamlingene i kommunal eie ikke er forsikret mot tyveri og ran i arbeidstiden, trodde Warloe oss rett og slett ikke.

— Dette må jeg få undersøkt nærmere, sa byråden.

Vil vurdere ny forsikring

Og ganske riktig:

— Nå ble jeg virkelig overrasket. Men det er korrekt: Ingen av Bergen kommunes kunstsamlinger er forsikret mot tyveri og ran i arbeidstiden. Begrunnelsen skal være at en slik forsikring er meget kostbar. Men jeg skal umiddelbart ta initiativ til at det blir vurdert. Vi skal drøfte dette med KLP Forsikring, som Bergen kommune har forsikringsavtale med, sa Warloe til Bergens Tidende i går ettermiddag.

Kunstskatter

Ingen vet med sikkerhet hvor store verdier Bergen kommune egentlig eier av kunst. Men forsikringsavtalen på 750 millioner kroner er trolig vurdert meget lavt. Edvard Munchs «Aften på Karl Johan» alene er anslått til en salgsverdi på 50 millioner kroner. De som har vandret i de kommunale kunstgalleriene, og sett lagrene som ikke er utstilt, vet at det handler om milliardbeløp.

Frastjålet Astrup

Som offentliggjort i BT på lørdag vet ikke Bergen kommune med sikkerhet hvor all den kommunale kunsten befinner seg. Sviktende rutiner gjennom mange år kan ha ført til en rekke tyverier uten at eieren vet om det. Men i årenes løp har også Bergen kommune vært utsatt for tyverier.

Siste kjente tilfelle er det første tresnittet i farger som Nikolai Astrup fullførte, «Hjem fra Arbeid». Det hadde Bergen kommune lånt ut til Fjøsangersamlingene i 1999. Og mens en utstilling var åpen i de gamle lokalene til Hilmar Reksten ble plutselig Astrup-godbiten borte. Den er aldri kommet til rette. Prisantydningen var 100.000 kroner.

Ikke vanlig med ransforsikring

Museumsdirektør Audun Eckhoff i Bergen Kunstmuseum sier til Bergens Tidende at det ikke er vanlig i kunst-Norge å forsikre seg mot ran og tyveri i åpningstiden til museene.

— Slik forsikring er kostbar. Dessuten prioriterer vi vakthold og alarmer. Ran har vi ingen muligheter til å gardere oss mot, sier han. Kunstsamlingene i Bergen er imidlertid godt forsikret mot innbrudd, eventuelle branner og andre uforutsette katastrofer.