TORE SEVHEIM

— Pust dypt inn - en, to, tre og bøy bakover, forklarer yogainstruktør Kirsti Kulseth.

Instruktørene på privattimen er som store tøyelige blåsebelger. De strekker seg i stillinger du ikke ante gikk an, og puster tyngre, høyere og mer nasalt enn den mest høylytte syvsoveren i militæret. Prøvekanin Kristian Skjold har nettopp stått bøyd med hodet mellom beina, og holder på å gå i bakken når han reiser seg.

— Det hender noen med lavt blodtrykk svimer av, sier Kulseth.

Det er blitt så populært og stuerent å ta yogatimer at til og med treningssentre har tatt øvelsene inn i varmen. Nå trenger du ikke å svette i bøtter og spann for å trene. Det holder å sitte på gulvet og strekke på musklene. Enten mellom vekter og spinningsykler, eller i et lite hvitt rom slik Cathrine Meyer Amundsen og Kristian Skjold gjør. De har fått en ekstra privattime av Kristi Kulseth og Line Damli. Til vanlig driver Kulseth Power yoga og Damli det nystartede Yogarommet.

Stresset samfunn

I januar startet Sats forsiktig opp med yogatimer på treningssenteret. Folk søker mental og fysisk velvære i et ellers stresset samfunn. Yogainstruktør hos Sats, Kristin von Streng, forteller at treningssentre har hoppet på døgnfluer tidligere. Men yoga mener hun er kommet for å bli.

— Vi har måttet doble tilbudet og vel så det i år. Yogatrenden i den vestlige verden startet i USA. Nå har trenden kommet til Norge, sier Kristin von Streng, yogainstruktør hos Sats i Bergen.

Nå innføres det på alle sentrene til Sats i byen. Til tross for økt tilbud merker også de tradisjonelle yogakursene en økning i etterspørselen.

— Det har bare gått den riktige veien siden vi startet for tjue år siden, sier Audhild Naustdal ved den skandinaviske yogaskolen i Bergen.

Hun tror avmystifiseringen av yoga er en av årsakene til veksten.

— Stjerner som Madonna og Sting har gjort yoga folkelig. Nå har vi en 15 til 20 kurs i uken, sier Naustdal.

Pusteteknikk

Pusteteknikk er viktig for å få ro i sjelen, men de færreste drar noe åndelig inn i treningen.

— Vi har dratt yoga inn i en kommersiell setting. Det er en myte at du trenger å være spirituell og myk for å drive med dette. Men fortsatt treffer vi folk som tror de må gå med rosa ullgenser og ha med stearinlys til timene, sier von Streng hos Sats.

Naustdal hos den skandinaviske yogaskolen forklarer effekten av treningen som frigjøring av energi, som brukes til å opprettholde spenninger i kroppen.

— En får mer energi av å gå på yoga. Det blir noe annet enn vanlig trening der du skal forbrenne energi og bygge opp muskler.

Von Streng hos Sats mener kombinasjon av vanlig trening og yoga er den perfekte kombinasjonen.

— Yoga kan ikke erstatte kondisjons- og styrketrening, men er noe en bør ha i tillegg. Det har en mental og fysisk effekt som jeg tror mange trenger i 2004, sier von Streng.

Mange typer yoga

Det finnes mange forskjellige typer yoga. Noen består kun av meditasjon, mens andre innebærer fysisk aktivitet. Øvelsene øker blodgjennomstrømningen i kroppen, og kan være med å forebygge fysiske plager, forteller von Streng.

— I våre timer sitter man og strekker mye, men er også en del i bevegelse. Det er ikke vanlig form for strekking av muskler, men vi strekker flere ledd i kroppen samtidig. Et annet eksempel er når et barn reiser seg for første gang, med hendene i bakken og rumpen i været. Det er faktisk en yogaøvelse, sier hun.

Kristian Skjold går til vanlig hos fysioterapeut for pusteplager. Nå vil han se på yoga som et godt alternativ.

— Jeg er ikke blitt nykristen, men dette var en åpenbaring for meg.

STUERENT: Stjerner som Madonna og Sting har gjort yoga folkelig. Her er det yogainstruktør<b/>Kristi Kulseth som utøver kunsten.<p/>JAN M. LILLEBØ<p/>