Ikke nok med at ordføreren er bergenser, høyskolesjefen og Rosenborg-lederen skarrer også på r'en. Trønderne klarer seg ikke uten bergensere.

En etter en blir viktige samfunnsposter i byen midt i Norge bekledd av kapasiteter vestfra.

— Jeg er blitt trondheimer. Byen er Trondheim, koketterer ordfører Liv Sandven.

På ekte bergensk høres ikke det særlig troverdig ut. Når hun så avslører at pinnekjøttet henger til tørk på mørkeloftet, er erklæringen lite verd.

— Selvsagt blir det pinnekjøtt til jul. Men det er mange trøndere som har begynt med det også, legger Sandven til.

Svineribbe, fete pølser og medisterkaker er det gode trøndere skal spise den 24.

I høst har Liv Sandven bestyrt Trondheim som byens ordfører, mens byens egentlige ordfører Anne Kathrine Slungård har svangerskapspermisjon.

Hjelp fra vest

Det har ikke gått upåaktet hen i trønderhovedstaden at de har måtte hente hjelp fra en bergenser for å holde styr på Trondheimspolitikkens viktigste fora.

— Jeg får nok noen hint av og til. Men da svarer jeg at kunne bergenserne trykke en nordlending til sitt bryst som ordfører, ja da må trondheimerne kunne akseptere en bergenser, sier Sandven.

Til beroligelse for trønderne kunne Adresseavisen i høst slå fast at Sandven ikke fortoner seg som noen vanlig «bergensk kjeftesmelle», til tross for at hun vokste opp i Fana.

— Heller tvert imot. Hun er en godmodig, ja en nesten snill politiker, sier enkelte som har fulgt hennes karriere i Trondheims-politikken, skriver trønderavisen.

Oppvekst i Bergen

Liv Sandven er vokste opp i en jordbruksfamilie. Slekten har dyrket jorden på gården Sandven utenfor Bergen helt siden tidlig på 1600-tallet.

Liv var nummer tre i en søskenflokk på fire og fikk tidlig være med i gårdsarbeidet.

— Det var en god oppvekst. Vi fikk ansvar i ung alder og ble en naturlig del av fellesskapet på gården, forteller hun.

Foreldrene var ivrige kirkegjengere og stemte Senterpartiet.

— Jeg ble med i ungdomsklubbmiljøet (Norges Kristelige Ungdomsforbund) i Bergen ganske tidlig og var aktiv i ungdomsforbundets aktiviteter, sier Sandven.

I kristenrussmiljøet i Bergen møtte hun sin tidligere ektemann, som nå jobber ved NTNU. Som ferdig utdannet lærer fulgte hun på slutten av 60 tallet etter sin mann til Trondheim.

KrF ble det naturlige valget da hun på slutten av 70-tallet meldte seg til tjeneste for politikken.

Vikar i ti måneder

Etter trofast arbeid og flere verv i lokalpartiet, ble hun vararepresentant i bystyret i 1987 og fikk fast plass tre år senere. Deretter har hun nesten umerkelig avansert i lokalpolitikken inntil hun nå fungerer som ordfører i ti måneder.

Liv Sandven

  • Bor på Byåsen i Trondheim.
  • Alder: 55 år.
  • Status: Ugift. To barn; en datter på 24 og en sønn på 28.
  • Vikarierer som ordfører i Trondheim.
  • Utdannelse: Lærerskole i Kristiansand. Adjunkt.
  • Bystyrerepresentant for KrF i Trondheim siden 1991, varaordfører siden 1995.
LIV SANDVEN er glad og stolt på egne og Trondheims vegne over at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har valgt å gifte seg i Nidarosdomen.
Foto: Adresseavisen