ROY HILMAR SVENDSEN

David Aleksander Toska er født i Bergen, men flyttet til Oslo da han var syv år. 28-åringen går under navnet «Mesterhjernen» i det kriminelle miljøet i Oslo. Årsaken er at han skal være en av få i dette miljøet som har kapasitet og evner nok til å planlegge så store og kompliserte forbrytelser.

Politiet gikk i går ut med navn og bilde av de fire siste siktede for å få ytterligere informasjon og tips som kan føre til pågripelser. I tillegg til Toska er Kjell Alrik Schumann (38), Ridvan Halimi (25), Jusuf Hani (23) og David Aleksander Toska (28) etterlyst. Alle de fire skal være observert i Stavanger-området i tiden før ranet av Norsk Kontantservice mandag 5. april, der politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept.

Schumann ble pågrepet uten dramatikk i Oslo ved 17.40-tiden i går. Alle de øvrige tre er på rømmen, og blir vurdert som farlige. Politiet utelukker ikke at de kan være bevæpnet.

— Siktet for grovt ran

Politiet i Stavanger er sparsomme med opplysninger om siktelsene, og går ikke nærmere inn på hvor sentral de mener bergenseren er i saken.

— Toska er siktet for grovt ran, eller medvirkning til grovt ran, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt til BT.

— Hva er grunnlaget for siktelsen?

— Det kan jeg ikke kommentere, men det er skjellig grunn til mistanke.

Andersen vil heller ikke si noe om 28-åringens antatte rolle under dødsranet.

— Vi vil ikke si noe om rollefordelingen under ranet, sier Andersen til BT.

En politikilde som Stavanger Aftenblad har vært i kontakt med, beskriver 28-åringen som «våpengal». Toska skal også være venn med innehaveren (48) av spionasjeutstyrbutikken «Spy Shop» i Oslo, som er varetektsfengslet og siktet for ranet i Stavanger.

Truet med å skyte politi

28-åringen fra Bergen er straffedømt fire ganger, blant annet for heleri av våpen og dynamitt, og drapstrusler mot politimenn. Han er aldri dømt for ran. Den siste dommen fikk han i Oslo tingrett for halvannen måned siden. Toska møtte aldri opp til rettssaken, som startet 29. mars. En uke senere ble Norsk Kontantservice i Stavanger ranet.

6. september i år skal Toska etter planen møte i retten på nytt. Påtalemyndigheten har tiltalt ham for tyveri av 20 millioner kroner fra bankbokser hos Gjensidige NOR på Bryn i Oslo 12. oktober 2001. Tyveriet omtales som «Norges frekkeste bankkupp».

Toska navn dukket først opp et godt stykke ut i etterforskningen av dødsranet i Stavanger, og han er en av de siste som er blitt siktet. Ifølge et intervju med politiinspektør Bjørn Andersen i Stavanger Aftenblad, skjedde det på bakgrunn av opplysninger som er kommet frem under etterforskningen.

Sporløst borte

5. mai gjennomførte politiet en razzia mot 28-åringens forretningsadresse og bolig i Oslo. Toska er styreformann i et aksjeselskap som driver med såkalt «street promotion» for film- og plateselskaper overfor ungdom. Politiet håpet å pågripe bergenseren, men måtte konstatere at han er sporløst borte.

Marketingselskapet hadde et underskudd på 170.000 kroner i 2002, og 62.000 kroner året før. Halvparten av aksjene i selskapet eies ifølge Stavanger Aftenblad av en 33-åring som for kort tid siden ble dømt til elleve års fengsel for narkotikaforbrytelser.

Samme dag ble Toskas samboer hentet inn til avhør og satt på glattcelle i håp om å få opplysninger ut av henne. Kvinnen nektet å la seg avhøre, noe hun som nær slektning har anledning til, og ble løslatt. Hun har status som vitne.

- Tror han ville tatt kontakt

Ingen aner nå hvor David Aleksander Toska befinner seg. Politiet har lett høyt og lavt i lang tid, uten resultat. Heller ikke mannens forsvarer vet hvor han er.

— Jeg har ikke hatt kontakt med ham på en god stund, sier advokat Christine Hamborgstrøm, uten å ville angi et nærmere tidspunkt.

Politiet har valgt ikke å informere de fire siktedes forsvarere om grunnlaget for ranssiktelsen.

— Nesten all min info om denne saken kommer fra media. Jeg vet ikke hvorfor politiet har valgt en slik strategi sier Hamborgstrøm.

Forsvarsadvokaten understreker at hun ikke tror Toska er «på rømmen», slik politiet mer enn antyder.

— Hvis min klient hadde vært kjent med den alvorlige siktelsen, tror jeg han ville ha tatt kontakt, sier Hamborgstrøm.

Totalt ni personer er nå siktet for ranet i Stavanger, hvor politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept.

SMART BERGENSER: David Aleksander Toska er født i Bergen, men flyttet til Oslo da han var syv år. 28-åringen går under navnet «Mesterhjernen» i det kriminelle miljøet i Oslo.