Borgerkrigen i Sudan finansieres i stor grad av oljeinntektene til regimet i Khartoum. Sudans blodige og mangeårige borgerkrig mellom det muslimske regimet i nord og den store kristne befolkningen i sør, har vært avhengig av finansiering utenfra for å kunne fortsette. Regimet i nord har finansiert krigen med oljepenger, i følge Klassekampen.

Tusenvis drept

Norge har eksportert motorer og pumpeutstyr til Sudan for flere titalls millioner siden i fjor høst. Klassekampen hevder å ha fått bekreftet fra kilder i Rolls-Royce at en del av utstyret som er bestilt fra selskapet, allerede er levert. Bedriften lager dieselmotorer og pumpeutstyr for oljerørsledninger, noe regimet i Sudan trenger for å oppgradere landets største rørledning.

Mer enn hundre tusen mennesker har blitt tvangsflyttet for å rydde plass til rørledningen til Sudans mest oljerike områder, anslår European Coalition on Oil in Sudan i en rapport.

Tusenvis av mennesker har blitt drept i hærens forsøk på å sikre områdene. Det er inngått en fredsavtale i Sudan, men denne skal fortsatt være svært skjør.

Selges fra England

Det er Rolls-Royce i England som offisielt står som selger av utstyret, som produseres både i England og Norge. Derfor vil ikke Rolls-Royce sin norske informasjonsdirektør Arnfinn Ingjerd kommentere saken. Kirkens Nødhjelp har reagert kraftig på opplysningene om at Rolls-Royce Marine i Bergen og Ulsteinvik handler med krigsherrene i Sudan.

— Våpenhvile gir positive muligheter. Men nettopp dette er en kritisk fase, og det er viktig å opprettholde et press mot partene. Dermed blir det også avgjørende at selskaper i spesielt oljesektoren viser en tilbakeholdenhet i forhold til samarbeidet med Sudan, sier Gunstein Instefjord, avdelingssjef for Menneskerettigheter og Strategisk Utvikling i Kirkens Nødhjelp til Klassekampen.