Jernbaneverket melder at raset som gikk vest for Flå stasjon om lag klokken 20.30 tirsdag 3. juli nå er ryddet, skriver NSB på sine nettsider onsdag kveld.

Togene blir noe forsinket som følge av at de må kjøre med redusert hastighet på deler av strekningen mellom Hønefoss og Ål.

Tidligere onsdag bestemte Jernbaneverket at Bergensbanen skulle holdes stengt, og tidligst åpnes torsdag morgen. De store vannmassene gjorde det utrygt å sende tog forbi.

– Det er veldig mye vann i Hallingdal, og det er problemer på tre steder, sa vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket, Kjell Bakken til NTB onsdag kveld.

Rasfare

Avgjørelsen ble tatt i samråd med geolog, og det er faren for ras mot jernbanelinjen og utrasing fra fyllingene skinnene hviler på, som gjør at det var utrygt å slippe tog forbi. Dette betyr at ingen tog har kommet seg forbi siden banen ble stengt tirsdag kveld.

– Godstrafikken er ille berørt. Den står helt. Passasjerene kommer fram, om enn noe forsinket. De fraktes i buss mellom Hønefoss og Ål, sier Bakken.

Det var tirsdag kveld at det 25 meter brede jord— og steinraset mellom Flå og Nesbyen sørget for å stenge Bergensbanen.

Mye vann

Store vannmasser gjorde at Jernbaneverket ikke fikk gått inn i rasområdet før onsdag morgen. Raset dekket skinnegangen med mange kubikkmeter masse.

– Det har ikke skjedd noe som helst natt til onsdag. Det regnet så voldsomt tirsdag ettermiddag og kveld at det ble ansett som uforsvarlig å gå inn med maskiner. Det var ekstremt mye vann i Hallingdalen tirsdag kveld og alt for ustabile masser. Men det har sluttet å regne nå, vannstanden er på vei ned, og vi regner med å gå inn med folk i 7-7.30-tiden for å begynne å jobbe på rasstedet, sa Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB onsdag morgen.

Politiet i Nordre Buskerud måtte evakuere tre hus ved rasstedet i Flå sent tirsdag kveld.

Arkiv