Ingen i hele verden brekker håndleddet oftere enn bergenserne. Derfor er det neppe helt tilfeldig at Dynawrist er utviklet nettopp i Bergen.

Nyvinningen brukes ved kompliserte håndleddsbrudd, og er konstruert slik at pasienten kan bevege håndleddet fra første stund. Smertene blir mindre, behandlingstiden redusert og pasientene kommer seg raskere tilbake på jobb.

— Når sykefraværet blir kortere, sparer samfunnet mange penger, sier professor i ortopedisk kirurgi, Leiv Hove, til BT.

Dynawrist er alt i bruk ved de fleste norske sykehus, og nå står utlandet for tur. De nordiske landene, samt Japan, USA, Frankrike og England, har alt meldt sin interesse.

Snublet i mørket

Hvert år brekker 1500 bergensere håndleddet. Fire av fem pasienter er kvinner, de fleste over femti år.

Tone Walde (59) var uheldig da hun skulle gå ned den bratte bakken fra hytten til garasjen i stummende mørke. Hun snublet, og tok seg for med den høyre hånden. Dermed var det gjort.

Fordi bruddet var komplisert, kunne det ikke behandles med gips alene. Derfor fikk Walde tilbud om Dynawrist, da hun skulle opereres på Haukeland Universitetssjukehus.

BT møtte henne fire dager senere på Ortopedisk avdeling med et avlangt metallstativ fastmontert i hånd og arm.

— Se! Jeg kan både vri, knipe, strekke og hilse på folk, sier hun, og demonstrerer med den bandasjerte hånden.

— Helt nydelig!

Inspirert av sløyden

Dynawrist er en såkalt håndleddsfiksator, som sikrer at bruddet gror i riktig posisjon. Fiksatorer er ingen nyhet i ortopediens verden, men den tradisjonelle patentet fra 1939 låser håndleddet i én posisjon, slik at det blir stivt under og etter behandlingen.

Walde kan gå på jobb allerede over nyttår. Med den gamle patentet ville det blitt både februar og mars før hun var tilbake på arbeidsplassen.

— Oppfinnelsen sparer pasientene uker og måneder med opptrening, og de er raskere tilbake i normal aktivitet, konstaterer Hove.

Det var tømmermannssagen fra fordums sløydsaler som i sin tid ga doktor Per Helland, i dag pensjonist, ideen til Dynawrist. I 1995 begynte Helland og Hove å eksperimentere hjemme i kjelleren med to avsagde kosteskaft.

Etter hvert begynte utprøvingen av oppfinnelsen, først på lik, senere på levende pasienter. I 1999 fikk de patent. Dynawrist er nå testet på fem hundre pasienter i Bergen, Trondheim og Rogaland.