Partilaget vedtok en moderat uttalelse om krigen i Afghanistan.

Årsmøtet viste at partileder Kristin Halvorsen har kontroll med SV i hovedstaden. Forrige helgs opprør i Hordaland og Rogaland om Afghanistan-spørsmålet ble ikke fulgt opp.

Den største spenningen i Oslo SV var hvorvidt partiet skal sette en dato for når Norge skal trekke seg ut av krigen. Men det forslaget falt, etter at Kristin Halvorsen holdt en sterk appell der hun advarte mot det. Det kom heller ikke noe forslag om at SV skal ta dissens i regjeringen på Afghanistan-saken.

– Dersom vi trekker oss ut nå, vil det bety at de humanitære organisasjonene også vil trekke seg ut, sa Halvorsen.

Støttespiller

Hun etterlot ingen tvil om at målet til SV i regjering er å få til en kraftig omlegging av krigføringen i Afghanistan. Men det store partioppgjøret kommer først på landsmøtet neste år, altså i forkant av neste stortingsvalg.

Med valget av Heikki Holmås som ny leder i SVs største og viktigste partilag, har Kristin Halvorsen fortsatt sikret seg lojal støtte. Heikki er en av hennes nærmeste medarbeidere, med det viktige vervet som SVs finanspolitiske talsmann i Stortinget.

Selv om Holmås snakker klingende bergensk, og gikk på Stortingets talerstol i Brann-trøye etter seriegullet i fjor, hevder han å være vossing.

– Egentlig er eg vossing, men eg har bodd grådig mange år i Oslo, forklarer han.

Nestleder fra Osterøy

Nestleder Ingunn Gjerstad er dessuten født på Osterøy, men har blant annet vært LO-leder i Bergen, og vært faglig sekretær i Hotell og restaurantarbeiderforbundet.

I sin tale til årsmøtet i Oslo trakk partileder Halvorsen frem alle de seire SV har vunnet i kraft av å sitte i regjering, særlig i miljøsaker. Hun ba SV-erne være stolte og glade over dette, i stedet for å sutre over det de ikke får til.

Hun fortalte at da hun besøkte Kina, kom en skolejente til henne med en rapport hun hadde laget om artsmangfoldet i Trillomarka, som regjeringen nylig har vernet.

Er hordalendingene de rette for SV? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

EROBREREN: Erkebergenser og Brann-patriot Heikki Holmås er valgt til ny leder i Oslo SV. Med det har Kristin Halvorsen sikret seg en lojal støttespiller i hovedstaden.
Jon Hauge / AFTENPOSTEN