En glasskule står i tårnet på «Geofysen» i Bergen. Et spesielt papir monteres i en skjerm litt under kulen. Når solen skinner, brenner solstrålene en hull i papiret. Dette er gjort hver dag i 57 år.

– Ingen andre byer i Norge har slike solmålinger over så lang tid, sier Jan Asle Olseth.

– Derfor er Bergen solbyen, smiler han.

Han er førsteamanuensis ved Geofysisk Institutt og har ansvaret for målingene. Hver dag får man et papir med brennmerker som nøyaktig tilsvarer tiden solen har sluppet gjennom skyene.

– Men vi er jo regnbyen også, legger han for sikkerhets skyld til.

Gammeldags

Glasskulen er gammeldags, det innrømmer han gjerne. Men den er pålitelig. Moderne instrumenter er det ingen mangel på, men de er mer upålitelige. – De kan plutselig begynne å streike og må passes mer på.

Han tar oss med bort til rundt ti instrumenter som måler sollys på forskjellige måter.

– Denne måler direkte sollys, akkurat slik glasskulen gjør. Han peker på en boks med et lite glassøye. – Men dette apparatet sender målingene rett inn i datamaskinene slik at alle kan følge med via internett.

Se det på nettet

Alle apparatene som står på rekke og rad, har sine små ledninger som går sammen ned i datamaskinen i etasjen under.

Geofysisk Institutt legger ut alle målingene på denne nettsiden.

Vindstyrke og -retning måles, indirekte sollys, infrarødt lys og mange andre lysvarianter måles.

– Balansen mellom lys og varme vi får fra solen og varmen vi slipper ut igjen er viktig. Det handler om den berømte drivhuseffekten. Disse målingene er viktige for klimaforskerne. Når vi har målinger 57 år bakover i tid, er det ekstra verdifullt.

Gigantisk eksperiment

– Nå lever vi i et gigantisk klimaeksperiment. Co2 har vært fanget dypt i jorden i form av olje og gass siden dinosaurenes tid. Dette blir nå sluppet ut i atmosfæren i større og større mengder, sier Olseth. Bilduren fra Danmarksplass der bergenserne slipper ut sin lille del, når oss oppe i tårnet.

Olseth holder opp en lapp fra den gamle glasskulen. En fin stripe er brent inn fra morgen til kveld.

– Slike målinger har vi ikke for mange av, sier førsteamanuensen som likevel kaller Bergen for solbyen.

Jo Hjelle