Laksestriden ble tema da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov under Arktisk Råd i Salekhard i Russland onsdag.

De nye russiske handelsrestriksjonene innebærer at kun åtte oppdrettsanlegg som er godkjent for eksport av fersk laks, får eksportere frossen laks til Russland.

– Vi ba om at alle norske selskaper som ønsker det, må få samme anledning til å eksportere til det russiske markedet, sier Norges ambassadør i Russland, Øyvind Nordsletten, til NTB.

Støre ba også Lavrov om fortgang i de russiske inspeksjonene av norske oppdrettsanlegg, særlig i Nord-Norge.

– Fra russisk side ble det fremholdt at saken er kommet i et positivt spor, og at flere norske selskaper har fått eksporttillatelse. Russerne sa også at de ser fram til videre dialog, sier Nordsletten.

Forvirring

Forvirringen om russernes holdning til import av norsk fisk har vært stor de siste dagene, både i fiskerinæringen og hos myndighetene.

Det er ikke innført noe nytt generelt importforbud for norsk sjømat, slik det ble skapt inntrykk av tirsdag.

Men det virker konkurransevridende når kun åtte godkjente oppdrettsanlegg får eksportere frossen laks, sier direktør Trond Davidsen i bransjeorganisasjonen FHL.

– De åtte anleggene som er godkjent, vil være i stand til å forsyne det russiske markedet med frossen fisk. Slik sett er det ingen katastrofe for næringa som helhet. Men ordningen er et stort problem for dem som blir utestengt, sier Davidsen til NTB.

Nord-Norge

Det er nordnorske anlegg som rammes hardest av de nye restriksjonene. Davidsen håper tålmodig arbeid vil bære frukter etter hvert.

– Men jeg tror vi må ta til etterretning at Russland har behov for å regulere sine handelsforbindelser i matvaresektoren. Dette rammer oss nå, men vi er langt fra de eneste som opplever plutselige endringer i eksportregimet, sier Trond Davidsen.

1. oktober

Fiskeriråd ved den norske ambassaden i Moskva, Frode Nilssen, opplyser at de nye restriksjonene ble innført 1. oktober.

– Det er egentlig ikke så mye nytt i dette. Russerne presiserer at det samme regimet som gjaldt for fersk laks også skal gjelde for frossen laks, sier Nilssen til NTB.

Fiskeriråden ønsker å avdramatisere situasjonen, og understreker at det ikke har kommet signaler om begrensninger av importen av villfisk.

Eksporten av sild, makrell, torsk og annen villfisk går som normalt og det arbeides langsiktig med å komme fram til ordninger for eksporten av laks.