De 30 pokerspillerne skal ha hatt inntekter på mellom én og syv millioner kroner på pokerspill. Skatteetaten mener at de tilsammen har unndratt over 40 millioner kroner for beskatning. Pokerspillerne blir nå etterlignet, og det vurderes også strengere reaksjoner.

— Noen av dem risikerer politianmeldelse, sier spesialrevisor Jostein Lien i Skatt Nord til Aftenposten.no.

Vil sjekke hele landet

Pokeraksjonen er et ledd i skatteregionens offensiv mot internett-baserte aktiviteter, og de 30 pokerspillerne er alle hjemmehørende i de tre nordligste fylkene. Men skatteetaten sentralt varsler at dette ikke betyr at spillere i resten av landet kan regne med å slippe unna kontroll.

— Dette er noe vi ønsker at skatteetaten over hele landet skal bruke ressurser på. Erfaringene fra Nord-Norge er i så måte viktige for det videre arbeidet, opplyser avdelingsdirektør Tone Kaarbø i Skattedirektoratet.

Ifølge advokat Øystein Myre Bremset hos Brækhus Dege Advokatfirma ANS, som har spesialisert seg på skattlegging av spillgevinster, er dette første gang skattemyndighetene har skattlagt pokerspillere som næringsdrivende.

— Hvorvidt skatteetaten har en god sak i dette tilfellet, er umulig å si uten å gå inn i hver enkelt sak. Men skattlegging av pokerspill er et komplisert område. Det er lite praksis på området, og grensen mellom hobby og virksomhet er uklar. Det er neppe nok å vise til gevinster i et enkelt inntektsår for at man skal anses for å drive næring, sier Myre Bremset - og legger til:

— Det går en grense mot at spillet har karakter av å være en hobby, og ikke virksomhet. Vilkårene for at pokerspillet kan betraktes som næringsvirksomhet, er at det objektivt sett må være egnet til å skape overskudd over tid. Sentrale momenter er spillets omfang, den totale gevinsten og hvorvidt pokerspilleren har spillet som eneste inntektskilde.

Skepsis fra pokermiljøet

Poker-miljøet frykter nå en tilfeldig og urettferdig skattlegging av spillingen. Ifølge B. A. Kildalen i forbundskomiteen til pokerforbundet, risikerer også spillerne å få et skattekrav som er større enn nettoinntektene.

— Ta et eksempel: Vinner man en pott på 20.000 for deretter å tape fem potter à 5000 kroner, kan spillerne få et skattekrav på 6000 kroner. Enkelte skattekontorer tar ikke hensyn til at poker består av en serie med spill, sier Kildalen.

Pokerspillerne mener også at skattleggingen er et paradoks, i og med at det er forbudt å gjøre lykkespill - som poker er, ifølge norske myndigheter - til næringsvei.

Skatteetaten opplyser at de har vurdert alle disse forholdene. Spillerne skal kunne kreve fradrag for utgifter, opplyser skattemyndighetene, men straffelovens innhold er etter deres mening ikke til hinder for skattleggingen.

— Selv om virksomheten er i strid med straffeloven, er det ingen skattemessige årsaker til at disse inntektene ikke skal beskattes, understreker spesialrevisor Jostein Lien i Skatt Nord.

PS. Etterligningen av pokerspillere har allerede fått konsekvenser. Nylig ble en pokerspiller i 20-årene fra Bodø slått personlig konkurs i Salten tingrett. Bakgrunnen var en skattegjeld på 1,3 millioner kroner - skatt som mannen skulle ha betalt av pokerinntekter i 2004 og 2005.

Aftenposten/Bergens Tidende

Hva synes du om at Skatteetaten går etter pokerspillere? Diskuter saken her.

KONKURS: Nylig ble en pokerspiller i 20-årene fra Bodø slått personlig konkurs i Salten tingrett. Bakgrunnen var en skattesmell 1,3 millioner kroner.
REUTERS/SCANPIX
200 NORSKE: Norges Pokerforbund anslår at rundt 200 personer i Norge lever av å spille poker, på nett og av turneringsspill i utlandet.
REUTERS/SCANPIX