Ifølge flere kilder, som kjenner den svarte delen av sikkerhetsbransjen, spør oppdragsgiverne etter alt fra sprengningseksperter til spesialister på annen form for beskyttelse, samt livvakter og rene leiesoldater. Men noe som det stadig dukker opp behov for, er personell som er spesialister på å gå inn i og ransake et hus uten å sette spor etter seg.

Dette har både kriminelle og andre har behov for, ifølge kildene. Spesialister på avlytting i forskjellige varianter er også etterspurt.

Men hvor stort dette området er i norsk «næringsliv», finnes det ingen tall på. Det man imidlertid kan finne tall på, er den ordinære bransjen.

Legger man sammen omsetningen til de som har registrert seg i Brønnøysundregistrene med bransjekoden «Etterforskning og vakttjeneste», omsetter de 100 største for nærmere 5 milliarder kroner alene. Der troner selvsagt Securitas på topp. Et godt stykke ned på listen finner man også kjendiser som Ola B. Thune, Leif A. Lier og Tore Sandberg, som opererer som privatetterforskere.

Problemet til sikkerhetsbransjen er nettopp alt det som foregår under bordet. Når kriminelle handlinger som ulovlig avlytting og skjulte ransakinger utføres av folk med en mer eller mindre kriminell bakgrunn, går det utover resten av vaktbransjen.

«Gal vinkling»

— Dette er en bransje som skal forhåndsgodkjennes. Det er trist at hele bransjen nå trekkes inn i dette, sier Kenneth Nielsen i Ronin Consulting.

Han sendte i går et brev til politiet, fordi han mener avsløringen av politiets interne rapport om den spesialiserte sikkerhetsbransjen, ødelegger for de vaktselskapene som blir holdt i ørene av politiet.

«De siste dagers debatt rundt den spesialiserte sikkerhetsbransjen, har tatt en fullstendig gal og ukorrekt vinkling», skriver han i brevet.

Han påpeker at bransjen er underlagt streng kontroll. Blant annet kreves det at et sikkerhetsselskap skal godkjennes av politiet før de kan starte. Hvert år skal det sendes inn rapport til politiet, som også skal komme på inspeksjon for å sjekke at alt er i orden.

I Norge er det i dag 252 selskaper som driver godkjent vaktvirksomhet, ifølge en liste politiet selv har laget.

120.000 i Irak

— Vi arbeider for tiden med å gå gjennom listen, fordi det er mange av selskapene som ikke har noen virksomhet. Mange av dem har heller ikke levert inn den årlige rapporten med frist i mars, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt.

En kilde i forsvaret mener det nå er 120.000 som jobber i sikkerhetsbransjen i Irak. Samtidig blir det sagt at det er vanskeligere å drive fra Norge i Irak, blant annet fordi det kommer billigere spesialister fra andre land. Blant annet blir Senegal nevnt. De som jobber med dette fra Norge har bakgrunn både fra forsvaret og politiet.