Forsvarer Hjallis Bakke ber om at 41-åringen må behandles på mildeste måte, men antyder at straffen ikke bør overstige 60 dagers fengsel.

41-åringen, som har sagt fra seg alle sine politiske verv og som nå er suspendert fra sin sivile stilling, erkjente straffskyld for å ha innledet det han karakteriserte som «et slags kjærlighetsforhold» til den 25 år yngre jenta.

Han var klar over at hun var under den seksuelle lavalder.

– Jeg tar på meg ansvaret fullt ut for å ha hatt flere samleier med henne, sa 41-åringen for delvis lukkede dører i Indre Finnmark tingrett.

Varslet

Det var da forholdet ble oppdaget og anmeldt av jentas foreldre at etterforskningen i den omfattende overgrepssaken fra Kautokeino ble startet.

– Vi har ikke forstått hva som skjedde med datteren vår før vi oppdaget dette med ...(tiltaltes navn). Da falt brikkene på plass, fortalte jentas mor.

Til sammen 18 menn er nå dømt, tiltalt eller mistenkt for seksuell omgang og overgrep med mindreårige jenter i det lille bygdesamfunnet på Finnmarksvidda.

– I etterforskningen av denne konkrete saken dukket det opp navn på flere menn. Kripos kom inn og etterforskningen har ført til at det ble opprettet flere saker, sier aktor, politiadvokat Are Meedby til NTB.

Sport blant menn

Til retten fortalte jentas mor om en datter som endret karakter fra å være det naturlige midtpunkt i en stor vennekrets til å få problemer med seg selv og skolen. Moren innså etter hvert at datteren var en del av det hun karakteriserer som ukultur i bygda

– Min datter er blitt drillet av samfunnet rundt seg. De sier at det er normalt med forhold til eldre menn. Dette har blitt sport blant mannfolkene i Kautokeino. Jentene føler at det er status å være med dem som har de flotteste bilene, mest penger og mest status, fortalte moren.

Flere overgrep

Den tidligere varaordføreren er en av fire menn som er tiltalt for å ha hatt sex med den mindreårige jenta. Tre av mennene er godt over 20 år og den fjerde nærmer seg 30 år. 16-åringen er nå flyttet fra Kautokeino.

– Jeg klarer ikke å bo i Kautokeino. Alle vet hvem jeg er. Jeg føler meg helt nederst på stigen. Det som skjer i dag er veldig tungt for meg, forklarte jenta.

I Indre Finnmark tingrett ville den tiltalte 41-åringen distansere seg fra de øvrige sakene i Kautokeino.

– Alle de andre sakene er ikke min sak. Jeg er ikke voldtektssiktet. Jeg har aldri voldtatt noen, sa 41-åringen.

Slått ned

41-åringen forteller at han ikke lengre kan bo i hjembygda.

– Jeg har mottatt trusler om vold. Jeg kan heller ikke være i Alta. Der ble jeg slått ned, sa 41-åringen.

I retten sa 41-åringen at han hadde et ønske om å gjøre opp for seg. Han ønsker å betale 25.000 kroner i erstatning til 16-åringen. Dette er halvparten av oppreisningsbeløpet som bistandsadvokat Bergny Ofstad Karlsen ba om. Hun krever også 100.000 kroner i erstatning. Dom i saken faller 3. januar.