Terrorsiktede Anders Behring Breivik var en aktiv nettdebattant som ikke ble fanget opp av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Onsdag ba PST om publikums hjelp til å kartlegge ekstreme ytringer på nett.

— Vi må prøve å identifisere mulige trusler og voldsutøvere. Vi er interessert i vite om folk med ytterliggående meninger som ytrer ønske om å benytte vold i fremtiden, sier PST-leder i Hordaland, Øyvind Tenold, til NRK.

Førstekonsulent ved Universitetet i Bergen, Kristian A. Bjørkelo, har studert høyreekstreme nettmiljøer i flere år, og er i dag en av dem som varsler PST om ekstreme ytringer.

— En kan anta at det er en hard kjerne på ti til 20 antijihadister som sirkulerer det samme innholdet mellom seg. Det er ikke alle som selv er aktive bloggere, sier Bjørkelo.

Han sier at «standardnettstedene» for slike personer er blant annet Gates of Vienna, Antijihad Norge, Atlas Shrugs og norske Document.no.

- Må kjempe med våpen

BT har gjort målrettede søk mot nettstedene, og funnet at det er minst 15 nordmenn som leverer innhold til Gates of Vienna, der trønderske «Fjordman» - Anders Behring Breiviks selverklærte idol - er den mest kjente. De norske bidragsyterne skriver ikke alle egne innlegg, de fleste fungerer som tipsere og oversettere for norske artikler som støtter deres verdensoppfatning.

En av brukerne, som kaller seg «Zylark», er fra Bergen. I et av innleggene sine på Gates of Vienna skriver han at det er vanskelig å forene folk som «vil drepe jøder og herske over vantro» med Vestens vennlige verdenssyn:

«Faktum er at sivilisert oppførsel bare fungerer mot siviliserte motstandere. I alle andre tilfeller er det bare bruk av makt som vil fungere. Det går ikke an å forhandle med despoter.»

Flere andre brukere på forumet oppfordrer til å «bekjempe dem med våpen i gåtene om vi må» og at «det ser ut til at vi må kjempe og spille mer blod for å beholde våre rettigheter og vår frihet».

«Det er oss eller dem»

På nettstedet Stormfront, et forum for hvite nasjonalister, er det registrert minst 60 brukere fra Norge. Nettstedet preges av islamhat, og enkelte oppfordrer til bruk av vold: «Den må nok gjøres mer ekstrem slik jeg har foreslått. [...] Først grunnleggende klage med underskriftkampanje, så avstemming, til slutt vold.»

Et annet nettsted for personer med høyreekstreme meninger, Antijihad Norge, ble stengt kort tid etter terrorangrepene. I det siste innlegget står det at «det er for sent å hindre at Norge ender som en islamsk stat. Da har det heller ingen hensikt å bruke tid og krefter på å forsøke å bekjempe det».

Også på dette forumet har norske brukere oppfordret til vold: «Hvis det virkelig er for sent å forhindre islamiseringen med fredelige midler, så er det bare ett alternativ igjen: Krig. [...] Vi har kommet til en situasjon der det er oss eller dem.»

En annen skriver at «sannsynligvis må det til krig i full skala. Med andre ord snakker vi om et blodbad!»