Den 49 år gamle kurderen er norsk statsborger, men skal i flere år ha drevet med storstilt produksjon av falske papirer. I Oslo tingrett er det ført bevis for at mannen forfalsket minst 316 dokumenter, men trolig er tallet langt høyere, ifølge etterforskerne av saken.

Erkjente produksjon

Kripos mener mannen skal ha vært et ledd i en kjede av organiserte menneskesmuglere, noe den tiltalte 49-åringen nektet for i retten.

– Han har erkjent produksjon av falske papirer, men har nektet for påstanden om delaktighet i menneskesmugling, sier aktor Håvard Kampen i Kripos til NTB.

Tirsdag la påtalemyndigheten ned påstand om fem års fengsel for mannen. Kravet er strengt i forhold til erkjennelsen om framstilling av falske papirer.

Til venner og bekjente

I retten har 49-åringen forklart at han har laget falske papirer til venner og bekjente, spesielt kurdere, som han har ønsket å hjelpe. Ved å lage falske ID-kort har personene kunnet få irakiske pass ved ambassaden i Stockholm og siden søke om opphold i Norge. Han har avvist at han har noen befatning med menneskesmugling eller organiserte kriminelle som driver med ulovlig innvandring.

Det var ikke bare pass og ID-kort som ble laget. På den tiltaltes datamaskin fant politiet også en mengde ulike skjemaer fra offentlige etater. Dessuten ble det funnet stempler og brevpapir.

Dom i saken faller trolig i neste uke.