— Vi er utrolig glade for at denne mannen overlevde. Hadde han blitt funnet omkommet med en defekt redningsvest, ville det vært veldig alvorlig og vi ville aldri kommet til bunns i hva som skjedde, sier salgssjef i Regatta, Arve Helseth.

Via en grossist i Bergen fikk han høre om det dramatiske forliset vest i havgapet på Bømlo søndag.

Roy Martin Ellingsen (43) var ute for å samle rekved sammen med sønnen Bjørn Fredrik Ellingsen (11) da båten deres ble tatt av en brottsjø og kantret. De havnet begge i sjøen, men bare sønnens redningsvest blåste seg opp. Faren forsøkte å dra i snoren, men vesten hans reagerte ikke.

Skal ha forsegling

Da han omsider fikk svømt i land på en holme, ville han sprette opp vesten for å bruke den som hette. Da oppdaget han at Regatta-vesten manglet gasspatron som skal få vesten til å blåse seg opp i kontakt med vann.

— Det var rett og slett en feilproduksjon. Der har jeg gått rundt med redningsvest i god tro, men det var bare falsk trygghet, sa Ellingsen til bt.no mandag.

I etterkant har Regatta vært i kontakt med fiskeren for å undersøke saken nærmere.

— Vi leverer disse vestene i forseglede poser for å unngå at noen tukler med dem. Vi har forstått det slik at Ellingsen kjøpte en uemballert vest samtidig som en annen kunde ønsket å kjøpe patron til sin vest. Butikken hadde ikke enkle patroner inne, men fant likevel en patron. Dersom vi legger to og to sammen, er det sannsynlig at den kan ha blitt fjernet fra vesten som Ellingsen kjøpte, sier Helseth.

- Sjekk vesten

Roy Martin Ellingsen bekrefter overfor bt.no at vesten som han kjøpte manglet forseglet pose, men han våger ikke å påstå at noen fjernet patronen.

— Jeg kan huske at jeg prøvde en vest og var fornøyd med den. Jeg var ikke klar over at slike vester skal være forseglet. Antagelig har jeg kjøpt en prøvevest som hang i butikken, sier Ellingsen.

Salgssjefen ber både butikkansatte og brukere av oppblåsbare redningsvester om å være oppmerksomme på at de ikke skal ta ut patroner uten å erstatte dem. Han ber dem også føre nøye tilsyn med vestene og følge bruksanvisningen.

— Folk som har slike vester må sjekke at de er i god stand og har patron. Butikkansatte må heller ikke ta slike vester ut av forseglingspakningen, sier Helseth.

- Bytt salttablett

- Hvor ofte skal patronene egentlig byttes?

— Dersom de er skadet eller defekte. Man kan selv teste patronen ved å kontrollveie den. Vekten er påstemplet patronen og normalt er denne 33 gram. Dersom gassen er borte, er de mye lettere, sier Helseth.

- Så det er ikke nødvendig å skifte patron hvert år?

— Nei, bare når den er defekt. Det er imidlertid en salttablett som reagerer når den kommer i kontakt med vann. Den kan forringes over tid og bør derfor byttes ut hver sesong, sier han.

- Hvor trygge er disse vestene?

— Det er første gang jeg opplever at en vest ikke blåser seg opp. Folk må imidlertid være klare over at dette er et teknisk flytemiddel som krever tilsyn. Det er noe helt annet enn å ha en tradisjonell flytevest, sier Helseth.

I TRYGGHET: Far Roy Martin Ellingsen (43) holder godt rundt sønnen Bjørn Fredrik Ellingsen (11). Her sammen med Tom-Jarle Torkelsen som er søskenbarnet til Ellingsen og var med i båten som til slutt fant de to etter forliset.
HÅVARD HAMMARSTRØM/BØMLO-NYTT