— Barnehager er et tilbud rettet først og fremst mot barn. Barnehager er ikke en kennel hvor foreldre plasserer sine barn i mangel på noe annet, sier barneombud Reidar Hjermann til Adresseavisen.

Si din mening!

Han roser Trondheim som ble den første storbyen i landet med full barnehagedekning, men samtidig ber han småbarnsforeldre om ikke å tøye strikken lengre enn nødvendig.

— Det er veldig bra at Trondheim nå har full barnehagedekning. Nå er det opp til foreldrene som benytter dette tilbudet, å bruke det med fornuft, sier Hjermann.

Ni av ti småbarn har en plass som tilsier at de kan være mer enn 33 timer i barnehagen, og de fleste har muligheten til å være mer enn 41 timer i uken i barnehagen. Det tilsvarer dager på åtte-ni timer, noe som bekymrer barneombudet, som mener de minste ikke bør ha en barnehagedag som er lengre enn sju-åtte timer.

Han mener barnehagene må ta det opp når det er foreldre som åpenbart bruker barnehagen mer enn nødvendig, slik at barna har veldig lange dager.

— Dette bør være en del av en god og nær dialog mellom barnehagen og foreldrene. Dette handler ikke om å refse foreldre, men om å si fra til foreldre på faglig grunnlag. Også foreldre må tåle at barnehagen tar opp dette, sier barneombudet.

KRITISK: Også foreldre må tåle at barnehagen tar opp problemer, mener barneombud Reidar Gjermann.