AUF-leder Martin Henriksen håper LO-leder Gerd-Liv Valla vil lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet, og ber kritiske fylkesledere dempe seg.

– Gerd-Liv Valla er en av de LO-lederne som har gjort mest for Ap. Hvis en ukes medieoppstyr er nok til å vrake henne fra valgkomiteen, skaper det et dårlig inntrykk av Ap og et dårlig signal til fagbevegelsen, sier Martin Henriksen til NTB.

Han understreker samtidig at AUF ikke vil ta stilling til LO-lederens håndtering av Yssen-saken.

Men AUF-lederen er svært kritisk til at flere fylkesledere har rykket ut og erklært Valla uønsket som leder av valgkomiteen, som skal foreslå ny partiledelse for Aps landsmøte i april.

Flertall mot Valla

Fredag sa leder Per Rune Henriksen i Hordaland Ap at et flertall av fylkeslederne ikke ønsker Valla.

– Dette er en diskusjon som potensielt kan skade Arbeiderpartiet. Jeg vil oppfordre alle til å dempe konfliktnivået, ikke øke. Det er feil å ta viktige avgjørelser i opphetede situasjoner, sier Henriksen.

– Kritikerne sier det er et prinsipielt galt at lederen av valgkomiteen sitter i sentralstyret, slik Valla gjør?

– Dette er feil tidspunkt å ta opp denne debatten. Med Yssen-saken i bakgrunnen blir ikke det en prinsipiell debatt, men en diskusjon om Valla og om forholdet mellom Ap og LO, sier Henriksen, som mener kritikerne kunne ventet med debatt til etter landsmøtet.

Knebler ingen

På spørsmål om Ap-ledelsen vil be Valla-kritikere dempe seg, svarer Aps partisekretær Martin Kolberg:

– I et moderne og åpent parti kan man ikke kneble meninger og synspunkter. Men prosessen fram mot valget av en ny valgkomité har ennå ikke startet i partiets organer, hvor beslutningene vil bli tatt, sier Kolberg, og viser til at Aps sentralstyre vil legge fram et forslag til valgkomité for partiets landsstyre 8. og 9. februar.

Han avviser blankt oppslaget i Dagens Næringsliv om at Ap-ledelsen har regissert et spill for å redusere Vallas makt i Ap – blant annet gjennom å la diskusjonen om LO-lederen løpe fritt i partiet.

– Dette er usant og uriktig, sier Kolberg.