ROALD RAMSDAL

MICHAEL BRØNDBO

JOSEFIN ENGSTRØM

Den tidligere amerikanske presidenten understreker også at han tror en sterk satsing på kutt av klimagassutslipp vil føre til en oppgang, ikke en nedgang, i den internasjonale økonomien.

— Norge må gjøre det de kan hjemme, svarte Clinton på spørsmål om Norge bør kutte klimagassutspill her hjemme, eller i andre land.

Med det norske kronprinsparet blant de 2000 tilhørerne i Oslo Spektrum, holdt Bill Clinton og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, i går foredrag om internasjonale og medmenneskelige anliggender.

— Gjør alt dere kan her, gjennom teknologi, fordi det vil styrke økonomien deres. Dere burde se på dette som en mulighet til å gå foran som et eksempel og bevise at dere kan redusere utslippene samtidig som dere kan få økonomien til å vokse, sa han, og henviste til Danmark som har doblet sin økonomiske vekst uten å øke elektrisitetsforbruket.

Skrøt av Norge

Eks-presidenten mener at teknologien for C02-fangst kan bli en gullgruve for Norge.

— Teknologien for C02 fangst bør dere selge overalt i verden. Kina bygger et kullkraftverk hvert tiende dag. Dere kan gjøre dem en stor tjeneste hvis dere hjelper dem til å utvinne energi fra kull uten å bidra til klimagasser, sa Clinton.

Tidligere på kvelden hadde Clinton lagt frem de samme tankene i et møte med statsminister Jens Stoltenberg. Clinton skrøt av norsk klimapolitikk da han møtte statsministeren.

— Den norske forpliktelsen til å redusere klimagassutslippene og oppnå karbonnøytralitet, både gjennom investeringer her i Norge og gjennom samarbeid med land som Kina og India, er et viktig bidrag til det internasjonale klimaarbeidet, sier USAs tidligere president Bill Clinton.

Håper på samarbeid

Statsminister Stoltenberg var svært fornøyd med møtet.

-. Det var nyttig og hyggelig. Vi snakket om Norges CO2-rensing på Mongstad og drøftet mulighetene for at den typen teknologi kan tas i bruk i USA. Han fortalte også at Hillarys tur til Svalbard, og det hun så der av konsekvenser av global oppvarming, hadde gjort et stort inntrykk, sier Stoltenberg.

Clinton og Stoltenberg ble de enige om å holde tett kontakt fremover og se på mulighetene for et samarbeid mellom norske myndigheter og Clintons William J. Clinton Foundation. Det opplyser ekspedisjonssjef Ingvard Havnen ved Statsministerens kontor til NTB.

Aftenposten/Bergens Tidende

STOLT VERT: Statsminister Jens Stoltenberg viste tidligere president Bill Clinton utsikten over Oslo fra statsministerens kontor.FOTO: JARL Fr. ERICHSEN, SCANPIX
Erichsen, Jarl Fr.