Maybritts mor, Ingeborg Matre, reagerte umiddelbart da hun fikk vedtaket fra vigselsmyndighetene, representert ved Folkeregisteret, i går ettermiddag.

Hun satte seg ned og skrev brev direkte til Kongen. Brevet ble sendt i går, og henvender seg til Kong Harald personlig. Hun ber ham gripe inn for å omgjøre avslaget slik at de to får gifte seg som planlagt.

Hjelpeverge sa ja

Noen dager tidligere hadde Kåre Mortens hjelpeverge bekreftet overfor fylkesmann Svein Alsaker at han ikke motsetter seg ekteskapsinngåelsen, forutsatt godkjennelsen fra Folkeregisteret, og Fylkesmannen opphevet dermed sitt tidligere avslag.

Fest likevel

Dermed trodde det vordende brudeparet at det var fritt leide for å vandre til alters. Kirke var bestilt, det skulle bli Domkirken, klokkeslett for vielsen var fastsatt og mange av bryllupsinvitasjonene var utlevert. Men Folkeregisteret satte altså foten ned.

Nå blir det fest sponset av Se og Hør i stedet.

– Det blir ikke det samme som kirkebryllup, men en fest skal det bli uansett, sier Ingeborg Matre.

Hun har kjempet for at datteren skal få lov å gifte seg med sin utvalgte, og hun har ikke tenkt å gi opp.

– Jeg er innstilt på å gå videre med dette, helt til topps om nødvendig,m sier hun, sier hun.

Kronglete vei

Det har vært en lang og kronglete vei for det populære og sympatiske paret, kjent fra dokumentarfilmen «Kabal i hjerter» som gikk rett til hjertet hos et stort publikum.

Maybritt Stusdal Matre og Kåre Morten Watne har vært kjærester i over fire år, og forlovet nesten like lenge. Tidligere i år ble den store beslutningen tatt, de ville gifte seg og bo sammen. Hittil har Kåre Morten bodd i et bofellesskap og Maybritt hjemme hos moren. Nå skulle de etter planen flytte sammen for første gang i egen leilighet i samme hus som moren.

Enorm skuffelse

Skuffelsen var enorm da Fylkesmannen like før påske sa nei etter innvendinger fra Kåre Mortens daværende hjelpeverge. Begrunnelsen for avslaget var at Kåre Morten kunne komme til å trenge mer pleie og omsorg enn hans tilkommende ektefelle ville være i stand til å gi ham. Avslaget vakte sterke reaksjoner. En underskriftsaksjon på nettet har skaffet 2000 underskrifter til støtte for bryllupet, og paret selv har samlet inn flere hundre underskrifter for sin sak.

Vigselsmyndighetenes oppgave er å se til at de to som skal gifte seg, har den rette juridiske forståelse av hva et ekteskap innebærer. Avslaget skal være begrunnet med opplysninger i legeattester.

GIR IKKE OPP: Maybritt Stusdal Matre og Kåre Morten Watne gir ikke opp kampen for å få lov til å gifte seg. Nå håper de Kongen selv kan ordne opp.