Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil denne uken avslå Statoils søknad om gasskraftverk på Mongstad uten CO2-rensing.

Fylkesordfører Torhild Selsvold Nyborg (KrF) frykter det kan føre til at Statoil gir opp hele prosjektet. Hun mener regjeringen bør gå inn med økonomisk hjelp for å finne andre miljøvennlige løsninger. Sammen med ordførerne i Austrheim og Lindås kommuner og bergensbyråd Henning Warloe (H) har Hordaland fylkeskommune sendt brev til statsminister Jens Stoltenberg, der de ber om et avklaringsmøte.

— Vi har lyst til at Mongstad skal kunne bli et pilotprosjekt for CO2-rensing, men er redde for at det ikke blir noe av. Statoil sier kanskje nei, fordi CO2-rensingen blir for dyr. Derfor håper vi regjeringen kan gå inn med midler, sier Selsvold Nyborg.

Nyborg frykter det skal bli underskudd på elektrisk kraft i Hordaland, og tror kraftverkplanene på Mongstad vil kunne bedre situasjonen. Hun mener CO2-deponier i Nordsjøen eller at regjeringen kjøper CO2-kvoter kan være mulige løsninger for Mongstad-kraftverket.

— Det er viktig for regionen å få frigitt elektrisitet. Et kraftverk på Mongstad kan avlaste små gasskraftverk i Nordsjøen, og gi bedre strømtilførsel, sier Selsvold Nyborg.