• Tiden er inne til at Indremisjonsforbundet må satse på nye kristne grunnskoler. Dette bør bli et viktig satsingsområde i årene fremover.

RUNE VALDERHAUG rune.valderhaug@bergens-tidende.no

Dette hevdet administrasjonssjef ved Danielsen skoler i Bergen, Kjell Bjørsvik i et foredrag på Indremisjonsforbundets årsmøte i Vikøy i Kvam i går formiddag. Til Bergens Tidende sier han at Norge i dag er på jumboplass i Europa når det gjelder privatskoler, mens det etableres private grunnskoler som aldri før ellers i Europa. I løpet av 10 år bør derfor mellom fem og ti prosent av alle grunnskolene her i landet være drevet i privat regi. I dag er bare en prosent av dem private.

Fremst på dagsorden

Bjørsviks foredrag ble møtt med begeistring blant storparten av de 250 årsmøtedelegatene. Også generalsekretæren i Indremisjonsforbundet, Karl Johan Hallaråker gav ham full støtte. — Vi vil være til hjelp for alle som vurderer en kristen fri skole. Fremover vil både retten til å drive, og strategi om behovet for å starte frie grunnskoler være fremst på dagsorden. Her må vi være med, sa Hallaråker da han i går ettermiddag holdt sitt foredrag om Indremisjonen i et nytt årtusen.

Høy kompetanse

Bjørsvik, som også har bakgrunn som toppleder i organisasjonen, hevdet at Indremisjonsforbundet er blant de frivillige organisasjoner som har størst kompetanse på skoledrift her i landet. Men han advarte misjonsfolket mot å satse på flere folkehøyskoler og bibelskoler, og han stilte seg også tvilende til behovet for flere kristne høyskoler. Men han bad indremisjonsfolket ta vare på de skolene man allerede driver og også engasjere seg overfor den offentlige skolen.

Demokratiske idealer

— Tidssituasjonen kaller nå på et initiativ om nye kristne grunnskoler. Også det nye KRL-faget aktualiserer tanken, og dessuten tror jeg ikke vi får beholde den kristne formålsparagrafen i den offentlige grunnskolen i fremtiden. Vi trenger derfor private grunnskoler for samfunnets del, for oppdragelsens del og for å holde de demokratiske idealene levende, la han til. Bjørsvik sa også at man i hemmelighet planla en stor kristen grunnskole i Bergen for fem-seks år siden. Men den gangen ble planene droppet til fordel for etableringen av den kristne lærerhøyskolen til Norsk Lærakademi på Breistein i Åsane.